"Crăciunul acela mi-a schimbat viaţa" Silvia, una dintre cele patru surori ale familiei Dobre din comuna Brezoaele, a scăpat de cei 8 kilometri parcurşi pe jos, pentru a ajunge zilnic la cursurile unui liceu din Capitală.

De câteva săptămâni bune, campania "O şansă copiilor de la ţară" i-a schimbat viaţa în bine. Ea a reuşit astfel să stea în Bucureşti şi, fără navetă, are acum mult mai mult timp liber, în care poate să fie cu adevărat adolescentă.

Prima minune petrecută în viaţa familiei Dobre

Era Ajunul Crăciunului când am intrat prima oară în casa familiei Dobre, din localitatea dâmboviţeană din apropierea Tărtăşeştiului. Acolo le-am cunoscut pe cele patru fete, toate cu glasuri minunate, mândria comunei Brezoaele.

Lipsurile financiare, însă, sunt frână în viitorul lor educaţional, deşi toate patru sunt premiante. Silvia, plecată la liceu, la Bucureşti, era parcă cea mai chinuită. Zi de zi, fie că era vreme friguroasă sau arşiţă, fata mergea pe jos 8 kilometri dus-întors, până în comuna vecină Tărtăşeşti, ca să ia autobuzul spre şcoală, fiindcă la ea în comună nu circulă nimic care să o ducă în Capitală.

"Evenimentul zilei" a adus în atenţia publicului povestea ei şi a surorilor ei în data de 23 decembrie 2011, în articolul "Copiii care l-au făcut pe Moş Crăciun să plângă", apoi s-a petrecut prima minune în viaţa lor plină de lipsuri. La începutul anului, doamna Cristina Cojocaru, directoarea grădiniţei "Căsuţa Piticilor" din sectorul 1 al Capitalei, a mers împreună cu noi acasă la cele patru fete, încărcată de daruri. Apropierea a venit de la sine. Atunci, pe loc, doamna Cojocaru i-a oferit Silviei o cameră în Bucureşti, pentru a scăpă de chinuitoarea navetă.

A scăpat de toaleta din curte şi are mereu apă caldă

Zilele trecute am vizitat-o pe Silvia Dobre în noua locuinţă. Surpriză! Acolo am găsit-o şi pe surioara ei de 6 anişori, Mimi, îngerul blond care ne fermecase cu glasul ei atunci când, în Ajunul Crăciunului, ne cântase colinde. Micuţa venise în vizită pentru un weekend, dar zăpada şi viscolul au împiedicat-o să ajungă înapoi acasă, în Brezoaele.

Este în culmea fericirii, fiindcă totul în jur e nou, frumos şi… aşa cum visează orice copil. A scăpat de toaleta din curte, acum are şi duş, la chiuvetă curge apă caldă mereu, iar în camera lor miroase a flori proaspete, şi nu a lemn ars. Mimi se bucură, dar vrea şi să meargă acasă, deoarece îi este foarte dor de mama ei. Silvia, deşi e de aceeaşi vârstă cu noi, e foarte emoţionată de vizită. Ne spune cu ochii, cu gesturile şi cu câteva vorbe cât e de fericită. "Crăciunul acela mi-a schimbat viaţa. Am atâta timp liber acum…Pot să fac mult mai multe lucruri. Citesc liniştită, fără teama că am şi altceva de făcut. Nu ştiu cum să explic… e o viaţă normală de adolescentă", explica Silvia Dobre, emoţionată.

AJUTOR
Problemele nu s-au încheiat complet

Dar pe Silvia Dobre o doare, însă, în prezent, faptul că de la liceu nu şi-a primit încă nici bursa socială pe primul semestru, nici cea de merit (care i se cuvine pentru rezultate deosebite la învăţătură), în total vreo 200 de lei. I se tot spune că primăria nu a trimis bani.

I-am făcut surpriza de a-i oferi noi 300 de lei, din banii donaţi de cititori. Silvia a beneficiat şi de orele de canto pe care şi le dorea atât de mult, căci doamna Cojocaru i-a permis să meargă la o altă locaţie (de tip after school) a grădiniţei "Căsuţa piticilor", unde există o pianină şi poate exersa. Şi, în timp ce vorbea cu noi, Silvia atingea clapele albe şi negre ce rezonau parcă a iubire…

Ajută-ne ca să ajutăm! Cei care vor să sprijine cu bani Campania “O şansă copiilor de la ţară" pot depune în contul RO 70 BRDE 445 SV 90385294450 (în lei) deschis la BRD, agenţia Beller, de Asociaţia Română a Profesioniştilor Mass Media, pe numele Silviu Ionescu CUI 28373727. Pentru străinătate se foloseşte Swift BRDEROBU. Aşteptăm sugestii la adresa de mail [email protected]