Luangta Maha Bua a donat aurul colectat în urma unei campanii naţionale băncii centrale a Thailandei pentru restabilirea rezervelor naţionale, informează thailandqa.com.

Zeci de mii de thailandezi au participat astăzi la prima zi a ceremoniilor funerare ale "călugărului din pădure", supranumit astfel datorită faptului că locuia în mănăstirea situată într-o pădure din provincia Udon Thani din nord-vestul ţării.

La sfârşitul anului trecut, călugărul s-a adresat medicilor din cauza unei infecţii la plămâni de care suferea deja de o jumătate de an, potrivit RIA Novosti.

Luangta Maha Bua era foarte cunoscut în Thailanda. Credincioşi din întreaga ţară veneau la el pentru a lua binecuvântări şi pentru a-şi afla viitorul. El era totodată şi unul dintre cei mai cunoscuţi maeştri de meditaţie.

În 1997, în toiul crizei financiare din Asia, care a început cu deprecierea valutei thailandeze, Luangta Maha Bua a anunţat o colectare de fonduri pentru reînnoirea rezervei de aur a statului, redus aproape de zero la începutul crizei.

Testamentul lui Luangta Maha Bua

Thailandezii au obiceiul să doneze călugărilor budhişti şi mănăstirilor obiecte din aur şi chiar şi lingouri sau bani.

Luangta Maha Bua a pus această tradiţie în slujba statului cu condiţia ca fondurile pe care le va aduna vor fi folosite strict pentru completarea rezervei de aur a ţării.

Timp de peste un an, el a adunat peste 12 tone de aur în lingouri şi peste 10 milioane de dolari, pe care i-a predat băncii centrale thailandeze Bank of Thailand.

Din aprilie 1998 şi până anul trecut, călugărul a transmis băncii thailandeze alte 15 donaţii de aur şi valută.

În testamentul său, Luangta Maha Bua îşi donează toată averea sa în aur, bijuterii şi bani pentru creşterea rezervelor naţionale.
<iframe type="text/html" frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/LB4Gv5Nb8H4" class="youtube-player" title="YouTube video player" height="510" width="640"></iframe>