Calendar Ortodox, 25 iunie. Sfânta Muceniță Fevronia. Rugăciunea care se spune în această zi

Calendar Ortodox, 25 iunie. Sfânta Muceniță Fevronia. Rugăciunea care se spune în această zi Sursa: doxologia

Biserica Ortodoză o prăznuiește astăz, 25 iunie, pe Sfânta Mare Muceniță Fevronia. Aceasta a trăit în a doua jumătate a secolului al III-lea, în cetatea Nisibi.

Sfânta Mare Muceniță Fevronia a trăit în a doua jumătate a secolului al III-lea, în cetatea Nisibi. Când a început prigoana împotriva creștinilor de către împăratul Dioclețian (285-305), operațiunile de urmărire a credincioșilor de la granița Imperiului Roman cu Persia au fost conduse de guvernatorul Selin și de nepotul său, Lisimah.

La vârsta de 20 de ani se afla într-o mănăstire din Mesopotamia. Aceasta a fost torturată în public de către cei trimişi de împărat pentru a stârpi creştinismul din acea regiune.

Sfânta Muceniţă Fevronia a recunoscut că este creștină și că nu va renunță la iubirea față de Dumnezeu. În cele din urmă a primit moarte martirică, iar bucăţile rămase din trupul ei au fost duse la mănăstire.

Ne puteți urmări și pe Google News

În scurt timp a murit şi comandantul acelei expediţii de pedepsire a creştinilor, căci "deodată a căzut asupra lui frică şi spaimă şi a rămas mut. Deci, răcnind foarte tare şi mugind ca un bou, s-a lovit cu capul de un stâlp de marmură ce era acolo şi, sfărâmându-şi capul, a căzut la pământ mort".

sursa: arhivă EVZ

Cei ce au văzut tortura înspăimântătoare aplicată Sfintei Mare Muceniţe Fevronia au fost doi comandanţi ai corpului de oaste, Lisimah şi Prim. Ei au trecut la credință și s-au botezat

Rugăciunea Muceniței Frevonia

„O, sfântă slăvită mare mucenică a lui Hristos, Fevronia, auzi-ne pe noi, păcătoșii și smeriții, care alergăm cu credință și cu evlavie către ajutorul sfintelor tale rugăciuni, nu ne lăsa pe noi, nevrednicii, care înotăm în valurile tulburi ale veacului de acum.

Sfântă Mare Mucenică, pleacă genunchii tăi cei duhovnicești către Dulcele Iisus, Mirele tău Cel dorit, în a cărui cămară acum te veselești și roagă-L pe El, cu dragostea aceea cu care îl rugai în sfintele tale nevoințe, să ne trimită și nouă, celor săraci și neputincioși, mila și Harul Său, spre ajutor în scârbele și ispitele noastre, care de pretutindeni ne necăjesc pe noi.

Fii mijlocitoare către preasfânta și viața cea îngerească pe care ai avut-o pe pământ. Credem că la orice mijlocire vei fi ascultată de Preabunul Dumnezeu, căci și tu ai plăcut Lui și ai păzit cu mare sfințenie poruncile Lui. Și pentru dragostea Lui ți-ai pus sufletul tău și te-ai adus pe tine jertfă vie, neprihănită și cuvântătoare. Deci, ca o slugă bună și preaînțeleaptă, multă îndrăzneală având către Stăpânul și Dumnezeul nostru Îmblânzește-L pe El, ca nu cu a Sa dreaptă mânie să ne pedepsească pe noi, care în toate zilele și ceasurile îl supărăm cu păcatele noastre, ci cu al Său dar și cu a Sa îndurare să ne ajute nouă să facem voia Lui, spre a scăpa de veșnicile munci și a intra întru fericirea și veselia cea nemărginită. Amin!”, potrivit doxologia.ro.