Evenimentul Zilei > Social > Calendar creștin ortodox, 2 decembrie. Profetul răpit de îngerul lui Dumnezeu
Calendar creștin ortodox, 2 decembrie. Profetul răpit de îngerul lui Dumnezeu

Calendar creștin ortodox, 2 decembrie. Profetul răpit de îngerul lui Dumnezeu

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc în data de 2 decembrie pe Sfântul Proroc Avacum, fiul lui Asafat, din semiția patriarhului Simeon.

În calendarul creștin ortodox, ziua de 2 decembrie este dedicată Sfântului Proroc Avacum. Acesta a fost cel de-al optulea dintre cei doisprezece profeți așa-zis „mici”, fiul lui Asafat. Despre prorocul Avacum se știe că era din seminţia patriarhului Simeon şi că a trăit cu 600 de ani înainte de Hristos.

Sfântul profet Avacum și-a avertizat compatrioții evrei, cu privire la căderea Ierusalimului şi a Templului și despre căderea evreilor în robia Babilonului. Se spune că în momentul în care regele Nabucodonosor a năvălit în fruntea armatelor babiloniene în Ierusalim, în anul 586 î.Hr., proorocul Avacum a fugit în Arabia.

Aici s-a a făcut una dintre cele mai mari minuni ale sale, pentru care a devenit cunoscut întregului popor evreu. Se spune că, în timp ce ducea de mâncare unor secerători, ar fi fost răpit de un înger al Domnului și dus în Babilon. Aici l-a întâlnit pe prorocul Daniel, care se afla în închisoare, flămând și slăbit de puteri.

sursa foto. Wikipedia

Ajutorul dat profetului Daniel

În Sinaxar se spune că după ce a ieșit din casă, lui Avacum i s-a arătat îngerul Domnului pe cale și i-a zis: „Avacume, du prânzul pe care-l ai, lui Daniil în Babilon, în groapă cu lei”.

Apoi, fără să mai aștepte răspuns, îngerul l-a apucat de creștet l-a ridicat de părul capului și l-a dus în Babilon. Acolo, Avacum a oferit profetului Daniel mâncare pe care o pregătise pentru lucrătorii la câmp, iar acesta s-a întremat:

„Daniile, Daniile, primește prânzul pe care ți l-a trimis ție Dumnezeu”.

Și Daniil a zis: „Ți-ai adus aminte de mine, Dumnezeule și n-ai lăsat pe cei ce Te iubesc pe Ține”.

Iar după ce Daniil a mâncat, îngerul lui Dumnezeu l-a luat iarăși pe Avacum și l-a dus la casa lui, pe pământul iudaic.

La sfârșitul războiului cu babilonienii, Avacum a revenit în satul natal, unde a murit de bătrânețe. Se mai spune că ar fi murit cu doi ani înainte să se sfârșească robia iudeilor în cetatea Babilonului. S-a stins fără să apuce să se bucure de revenirea acestora pe pământurile Țării Sfinte.

sursa foto. wikipedia

Cartea prorocului Avacum din Vechiul Testament

În Vechiul Testament putem citi cartea Proorocului Avacum, care conține trei capitole. Învăţătura lui este aceea că Pronia lui Dumnezeu cârmuieşte peste toate popoarele. Dumnezeu este împăratul omenirii. El pedepseşte popoarele, unele prin altele, dar le şi eliberează pe unele prin altele.

De asemenea, omul drept va trăi prin credinţa sa în Dumnezeu.

Moaștele Sfântului proroc Avacum și cele ale prorocului Miheia, care este prăznuit pe 14 august, au fost descoperite în vremea împăratului Teodosie cel Mare.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.