„Călăul boschetarilor” vrea în libertate. Sergiu Băhăian, condamnat la 30 de ani

„Călăul boschetarilor” vrea în libertate. Sergiu Băhăian, condamnat la 30 de ani Sergiu Băhăian. Sursa: Arhiva EVZ

Un fost milionar, aflat în pușcărie pentru mai multe crime, dar și pentru infracțiuni economice, apelează la un tertip menit să-i aducă eliberarea înainte de termen. Este vorba despre Sergiu Băhăian, foarte cunoscut în anii ’90, în contextul jocului piramidal Sabina Product, prin intermediul căruia a păgubit o mulțime de creduli. Mai mult, el a ordonat uciderea mai multor oameni ai străzii, motiv pentru care și-a atras porecla „Călăul boschetarilor”.

Sergiu Băhăian, supranumit „călăul de boschetari” a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, pentru fraude economice, dar și pentru că a ordonat uciderea a patru oameni ai străzii. Acum, el încearcă să obțină eliberarea din închisoare apelând la o chichiță judiciară.

Băhăian cere judecătorilor să-i acorde același statut ca și celor care au primit condamnări pe viață, pentru fapte similare. O astfel de încadrare l-ar ajuta, deși pare paradoxal, să iasă mai repede din închisoare.

Curtea de Apel București are pe rol, judecata contestației depusă de Sergiu Băhăian împotriva unei decizii a Tribunalului București. El solicită „comutarea pedepsei închisorii de 30 de ani la pedeapsa de 25 de ani de închisoare”, în condițiile în care a împlinit 60 de ani și „poate beneficia de clemență din partea instanței”, conform Fanatik.ro

Ne puteți urmări și pe Google News

În susținerea apărării, avocații lui Băhăian au invocat un articol de lege care a fost modificat. În prezent, Codul Penal prevede că închisoarea pe viață poate fi înlocuită cu pedeapsa de 30 de ani (față de 25 de ani, cum era în vechiul Cod Penal), după împlinirea vârstei de 65 de ani (față de 60 de ani, în vechiul CP).

Serggiu Băhăian vrea să scape de pușcărie

Articolul din Codul Penal, la care face referire Băhăian, însă, se aplică doar în cazul celore care primesc condamnare pe viață, lucru care a fost sesizat și de procurorul de ședință care a cerut respingerea cererii.

„Reprezentantul ministerului public având cuvântul, din actele dosarului rezultă că petentul solicită comutarea pedepsei detenţiunii pe viaţă în închisoare de 25 ani, solicită respingerea cererii”, se arată în minuta ședinței de la Tribunalul București.

În cazul în care, în ciuda opoziției procurorilor, Sergiu Băhăian va obține câștig de cauză în instanță, va putea cere, mai departe, și eliberarea din închisoare. Legea veche prevede că persoanele în vârstă de 60 de ani, pot fi eliberate condiționat după executarea efectivă a 15 ani de detenție, în anumite condiții. Sergiu Băhăian este închis din ianuarie 2010, și ar putea scăpa peste doi ani, dacă va obține câștig de cauză.

Oamenii străzii erau folosiți și uciși

Sergiu Băhăian a format o rețea infracțională care se ocupa cu infracțiuni financiare, acoperite de crime în serie. Omul de afaceri se folosea de oameni ai străzii, cărora le cumpăra haine și le oferea hrană, ca să contracteze credite bancare pentru el. Ulterior, oamenii străzii dispăreau brusc, iar creditele rămâneau neplătite.

Procurorii DIICOT au obținut probe că oamenii străzii, astfel folosiți, erau uciși la comanda lui Sergiu Băhăian. Anchetatorii au descoperit patru cadavre, în diverse locuri, ale unor oameni uciși cu bestialitate.

Primul cadavru, aparținând lui Lucian Cernat, a fost găsit în 2006, plutind în Dunăre, după ce a fost aruncat de pe podul rutier de la Cernavodă. O altă victimă Emil Leonte, a fost ucisă cu lovituri de ciocan, iar trupul i-a fost aruncat în canalul Dunăre-Marea Neagră.

Ionel Ulezu, alt om al străzii, a fost sedat și îmbătat, iar mai apoi îngropat de viu, într-o curte din satul Măgura, județul Constanța. Peste cadavru a fost turnată o placă de beton peste care s-a construit o toaletă. În 2008, a mai fost găsit un cadavru, al lui Petrică Catalan, îngropat tot sub o placă de beton.