Închisoare cu executare pentru șoferii care produc accidente mortale. Parlamentul pregătește o nouă lege
- Ionel Sclavone
- 7 decembrie 2022, 07:03
Noi sancțiuni, mai aspre, pentru șoferii care nu respectă prevederile Codului Rutier. Parlamentul propune o nouă reglementare menită să-i responsabilizeze pe conducătorii auto și să introducă mai multă disciplină în trafic. Noile reglementări au în vedere reducerea numărului de accidente rutiere, în condițiile în care România se află în topul țărilor cu cele mai multe cazuri de acest fel.
Șoferii care conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau care nu dețin permis de conducere vor fi trimiși la închisoare în cazul producerii unui accident soldat cu morți. Aceștia nu vor mai beneficia de o reducere a pedepsei și nici de suspendare. Conform unui proiect de lege care se află în dezbatere la Senat, posibilitatea suspendării executării pedepsei cu închisoarea va fi eliminată în cazul acestor șoferi.
Senatorii doresc să modifice Codul penal, astfel încât să se mai introducă o excepție de la suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Astfel, suspendarea pedepsei nu va mai fi posibilă în cazul uciderii din culpă, într-un accident rutier, a unei persoane, dacă șoferul nu deține permis de conducere sau conduce vehiculul sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.
Legislatorii atrag atenția că România conduce în clasamentul european la numărul deceselor cauzate de accidente rutiere. Numărul de cazuri din România este dublu în comparație cu cele înregistrate la nivelul Uniunii Europene.
Ce se urmărește prin noua lege
Potrivit inițiatorilor proiectului, se dorește completarea legii penale astfel încât:
să ocrotească relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă prin aplicarea unor sancţiuni adecvate în raport cu gravitatea faptei de ucidere din culpă reţinută în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive;
să creeze premisele reducerii incidenţei accidentelor rutiere soldate cu ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive;
să determine schimbarea atitudinii destinatarilor legii penale faţă de valorile sociale prin funcţia preventiv-educativă de a forma conştiinţa specifică de respect pentru valorile sociale constituite în jurul dreptului la viaţă şi integritate ale persoanei, ocrotite de legea penală.
Aplicarea unor sancţiuni mai dure este necesară pentru disciplinarea conduitei celor care încalcă legislația rutieră în mod conștient.
Prevederile Codului Penal actual
În prezent, Codul penal prevede că nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă:
pedeapsa aplicată este numai amenda;
aplicarea pedepsei a fost inițial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;
infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanțilo, conform avocatnet.ro.