Evenimentul Zilei > Justitie > Cadavrul din portbagaj. Cum a ajuns o soție gospodină să ucidă cu sânge rece
Cadavrul din portbagaj. Cum a ajuns o soție gospodină să ucidă cu sânge rece

Cadavrul din portbagaj. Cum a ajuns o soție gospodină să ucidă cu sânge rece

Polițiștii bucureșteni au primit un ajutor nesperat de la omul de afaceri Mohammad Murad și n-au pierdut timpul mergând pe alte piste. EVZ vă prezintă detalii halucinante despre asasinii sirianului otrăvit.

Ofițerii judiciariști din cadrul Serviciului „Omoruri” din Poliția Capitalei au înregistrat un real succes în cazul cadavrului descoperit în portbagajul unui Opel, parcat de patru luni la câțiva metri de Secția 9, în fața unei cofetării de pe Șoseaua Pantelimon. Ei și experimentatul procuror criminalist Eduard Borjog au reușit să-i descopere pe asasini (n.r. – e vorba de o crimă cu premeditare) în doar o săptămână și să-i facă să recunoască fapta. Au gestionat cu mare grijă informațiile și, deși le-a lipsit acea lege „Big Brother” care le-ar fi permis să afle rapid ce convorbiri telefonice a purtat sirianul ucis înainte de dispariție, cu abilitate au reușit să-i prindă în plasa lor pe soție și pe amantul acesteia.

În cazul crimelor, anchetatorii pleacă întotdeauna de la un mobil identificabil: dacă victima deținea ceva râvnit de criminal, dacă se afla în conflict cu cineva, dacă își înșelase partenerul sau partenera etc. Totodată, încearcă să stabilească, de la primele indicii pe care le au, dacă omorul respectiv se încadrează într-una din următoarele categorii: reglare de conturi, crimă pasională – comisă într-un moment de furie, sau crimă înfăptuită cu sânge rece, care se distinge prin premeditare atentă pentru a obține ceva important de la victimă.


FOTO: Moustafa Haj SalehS-a spus sau s-a scris că răspunsul la întrebarea „cine l-a ucis pe sirianul Moustafa Haj Saleh?” a venit după o săptămână de la macabra descoperire din mașina cu număr de Constanța. Nu e adevărat, polițiștii au intuit mult mai repede că soția victimei e implicată. I-au întins capcane, i-au pândit mișcările, au făcut- o să greșească și i-au descoperit amantul cu șapte ani mai tânăr, Gabriel Alfons Arhire. Motivul? Averea.

O mână de ajutor le-a dat și partenerul de afaceri al lui Saleh, Mohammad Murad, patronul lanțului hotelier „Phoenicia” și a firmei Perla Majestic din Constanța. El le-a spus că Haj Saleh a dispărut brusc pe la jumătatea lunii decembrie, fără să dea vreun telefon sau să mai poată fi găsit pe mobil. De la soția lui, Andreea Maria Pătrașcu, Murad a aflat că ar fi dispărut din data de 13 decembrie 2014 și că ea crede că e la amanta sa din Constanța. De aceea, spunea ea, nu anunță dispariția. La mare, însă, nu era. Mohammad Murad a făcut totuși plângere la Poliție că a dispărut mașina cu număr de Constanța, pe care el i-a dat-o spre folosință. Tot el le-a spus polițiștilor de la „Omoruri” despre neînțelegerile dintre soții Saleh, deși în declarația publică a vorbit doar despre pasiunea victimei pentru jocuri de cazinou și despre zvonuri legate de împrumuturi și cămătari. Informațiile acestea, auzite la televizor, o linișteau însă pe Andreea Pătrașcu și-i dădeau siguranța că anchetatorii sunt departe de a ajunge la ea. De altfel, în fața camerelor de luat vederi, se arăta speriată și spunea că îi e teamă că aceia care i-au ucis soțul vor veni și peste ea. În general, criminalii nu se gândesc la toate lucrurile care le-ar putea purta „semnătura”. Spre exemplu, că polițiștii vor căuta să afle de unde provenea geamantanul!

Nu a vrut să-i fie căutat cu adevărat bărbatul

Nevasta sirianului avea să sesizeze dispariția soțului abia în ianuarie 2015. Atunci i-a rugat pe polițiștii de la sectorul 1 să nu facă publică fotografia lui Saleh pe site-ul IGP și le-a povestit că acesta are o amantă în Constanța, iar ei se află în divorț. Polițiștii de la secție au înghițit gălușca și nu s-au grăbit să facă ceva, crezând că e vorba de o dispută domestică. Nici pe sirian nu l-au căutat, nici mașina n-au dat-o în urmărire. Probabil că dacă își anunțau toți colegii din București că e căutat un Opel argintiu cu numărul CTXXXX, acesta ar fi fost mai repede descoperit lângă Secția 9.

Cine a urzit planul asasinatului, femeia sau amantul?

Polițiștilor nu le-a luat mult timp până să afle de relația extraconjugală a Andreei Pătrașcu, de 41 de ani, funcționar la Inspecția Muncii, cu Gabriel Alfons Arhire, de 34 de ani, divorțat de două ori și cu doi copii rămași la mame. Cei doi păreau un cuplu bizar. Ea, mamă grijulie a unei fetițe de 9 ani, cu apetit pentru gătit dulciuri arăbești și confecționat aranjamente florale de tip ikebana, era mai aproape de conturul unei gospodine decât al unei femei adulterine. El era un tânăr plin de viață, pasionat de raliuri (era membru al Școlii de pilotaj „Titi Aur”) și dornic de adrenalină.

S-au cunoscut pe Facebook, probabil în septembrie, după ce „Gabi” postase pe pagina lui mesajul „Single, deci… Băgați-vă pe mine!”. Andreea era în divorț, era înșelată, așa că a îndrăznit. Și de atunci a început nebunia. Două săptămâni din decembrie au plănuit cum să scape de bărbatul care le stătea în cale și despre care Andreea spunea că o bate. Femeia a declarat anchetatorilor că iubitul ei i-a spus că e în pericol ca soțul să-i facă ei ceva rău și că ar fi mai bine să-l otrăvească. Gabriel Arhire, însă, a neagat, spunând că el a participat doar atunci când Andreea l-a chemat să o ajute să scape de cadavrul soțului omorât. A revnit asupra declarațiilor, iar procurorul Borjog explică într- un comunicat oficial:

„În seara de 13.12.2014, în timp ce se afla în imobilul de domiciliu, inculpata Pătrașcu Maria Andreea i-a dat victimei H.S.M., soțul său, produse medicamentoase cu efect tranchilizant, pe care le-a introdus, fără cunoștința victimei, în alimentele consumate de către aceasta la masa de seară, după care, în dimineața zilei de 14.12.2014, împreună cu inculpatul Arhire Alfons Gabriel, profitând de starea de neputință în care se afla victima, a exercitat acte de violență asupra acesteia, care au condus la deces. După comiterea faptei, cei doi inculpați au abandonat cadavrul victimei într- un troler din portbagajul unui autoturism marca Opel Vectra”.

Fetița sirianului se afl a în casă când mama i-a drogat tatăl

În fapt, „actele de violență” la care se referă procurorul Eduard Borjog înseamnă asfixierea cu o pernă a bărbatului de 52 de ani, care nu se mai trezise după ingerarea medicamentului pus de soție în ceai.

Anchetatorii tind să creadă că Arhire a făcut-o, chiar dacă el dă vina pe femeie și declarațiile lor se contrazic în anumite puncte, și vor continua să adune probe. Așteaptă și raportul final al legiștilor, pentru a ști cert dacă sirianul a murit ca urmare a substanțelor ingerate sau a asfixiei.


FOTO: Cu o zi înainte de a fi reținută de polițiști, Andreea Pătrașcu și-a schimbat fotografi a de profil de pe pagina de Facebook. Probabil că presimțea ce va urma și i-a lăsat un mesaj sugestiv fetiței sale: mâna unui copil ținându-se strâns de cea a tatăluiFaptul că pe parcursul nopții și al câtorva ore din dimineața zilei de 14 decembrie trupul lui Saleh nu devenise rigid, îi fac să creadă că bărbatul încă trăia când a fost înfoliat și băgat în troler. Trebuie spus că, până la momentul acela, fetița sirianului s-a aflat în apartament. Înainte de sosirea lui „Gabi”, micuța a fost dusă de Andreea la mama sa, domiciliată în apropierea zonei unde a fost abandonat Opelul cu cadavru. Acesta a fost un alt indiciu care i-a condus pe polițiști către Andreea Pătrașcu. Criminalii își abandonează victimele cât mai departe de locul unde au comis asasinatul, dar, de regulă, într-o zonă cunoscută.

După ce l-a ucis pe Saleh, amantul s-a uitat la comedia „Expresul de Buftea”

Andreea Pătrașcu nu scria prea des pe Facebook și sunt extrem de rare postările ei pe pagina amantului Gabriel Arhire. În schimb, „Gabi” era activ pe rețeaua de socializare. De aici am aflat ce stare de spirit avea în zilele ororii, dar și după ce a auzit că mașina fusese descoperită.


FOTO: Gabriel Alfons Arhire era pasionat de mașiniPe 13 decembrie 2014, atunci când amanta lui îi administrase soțului somniferele, Arhire a postat pe pagina lui o fotografie cu steagul României. A doua zi, la ora 22.03, după ce scăpase de cadavrul sirianului, i-a răspuns unui amic care îl întreba ce face: „Ete bine. Si eu, un pui de DAC p-așilea…Sunt un român în România, așa cum pot”. Tot pe 14 decembrie, seara, „Gabi” le cere prietenilor de pe Facebook să-i recomande o comedie, pentru relaxare. A ales să vadă „Expresul de Buftea”.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: