Dominic Cummings a fost unul dintre principalii arhitecți ai campaniei de suport a votului pentru Brexit în 2016, iar acum este mâna dreaptă a noului prim-ministru britanic Boris Johnson. Declarațiile acestuia sunt, în acest context, poziția oficială a guvernului de la Londra.

Regatul Unit va părăsi UE pe 31 octombrie, indiferent de circumstanţe. Nu există niciun «dacă» sau «dar». Trebuie să restabilim încrederea în democraţia noastră şi să îndeplinim promisiunile repetate ale parlamentului faţă de popor ieşind din UE pe 31 octombrie. Politicienii nu pot alege care voturi să respecte. Ei au promis să respecte rezultatul referendumului şi aşa trebuie să facem”, a spus Cummings, care spune că nici măcar o părere divergentă cu UE legată de granița între Irlanda și Irlanda de Nord nu va face guvernul britanic să facă un pas înapoi.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a reafirmat că acordul privind Brexitul deja încheiat cu Londra nu este renegociabil. Purtătoarea de cuvânt comunitară a reafirmat de asemenea că Bruxelles-ul este deschis unor discuţii cu premierul Boris Johnson pentru a evita un „no-deal” care ar provoca perturbări economice semnificative.

În acest timp, guvernul Germaniei a transmis că este pregătit pentru toate scenariile privind Brexitul, dar că doreşte un Brexit cu acord. „Dorim în continuare o ieşire ordonată a Regatului Unit din UE. Un Brexit fără acord nu este în interesul nimănui”, a declarat o purtătoare de cuvânt a guvernului condus de Angela Merkel

Te-ar putea interesa și: