Suntem pe punctul de a deveni focar de infecţie cu tuberculoză rezistentă la tratament (TB-MDR) pentru Europa, au atenţionat, ieri, mai mulţi experţi în pneumologie, în cadrul conferinţei de lansare a campaniei "Stă în puterea ta să salvezi vieţi. Acţionează astăzi pentru o Românie fără Tuberculoză".
Ştefan Răduţ are doar 26 de ani, e din Bucureşti, iar în urmă cu un an a fost diagnosticat cu acest tip de TBC. Primele semne care l-au făcut să meargă la medic au fost tusea care a persistat mai mult de trei săptămâni, oboseala şi transpiraţiile nocturne abundente.
"Nu ştiu de unde am luat boala. Se poate lua de oriunde, oricând. Practic, 1/3 din populaţie e infectată, puţini o dezvoltă", povesteşte tânărul ajuns un cunoscător al fenomenului.
Ştefan a avut norocul să fie tratat de un medic din Institutul "Marius Nasta" care a cerut din prima inclusiv analiza care putea diagnostica TBC-ul multirezistent.
"Testele ies acum negativ, însă mai am de urmat încă un an de tratament. E extrem de dureros: zilnic trebuie să fac injecţii, iar efectele adverse sunt foarte neplăcute: ameţelile sunt crunte, iar auzul e afectat", adaugă tânărul.
Pneumologul Florin Mihălţan atrage atenţia că există două probleme care trebuie rezolvate în privinţa TB-MDR: modernizarea reţelei de diagnosticare şi continuitatea terapiei.
"Nu trebuie să uităm că aceşti bolnavi sunt bombe vii pe care noi le trimitem în UE. Nu este însă suficientă asigurarea logisticii. E nevoie şi de măsuri de suport social pentru aceşti bolnavi: bonuri de masă, bani pentru transport", a mai spus medicul.
"Nu ştiu de unde am luat TBC rezistent la tratament. Se poate lua de oriunde, oricând. 1/3 din populaţie e infectată."
ŞTEFAN RĂDUŢ, bolnav de TBC

Statistici care şochează
Conform estimărilor OMS, în România ar trebui diagnosticate anual aproximativ 1.000 de cazuri de TBC rezistent la tratament.
În 2011 s-au confimat 384 de cazuri şi 161 au fost suspecţi (contacţi ai pacienţilor cu TB-MDR care prezintă simptome, dar care nu sunt diagnosticaţi cu certitudine).
Rezultatele tratamentului pentru cei diagnosticaţi cu TB-MDR în 2009 sunt îngrijorătoare: rata de succes a tratamentului a fost de 15,1%, mortalitatea a fost de 18,9%, eşecul de 36,7%, iar rata de abandon 20,2%.
Citiţi şi:

  • Askar Yedilbayev, expert Organizaţia Mondială a Sănătăţii: "Ţara ar trebui să fie în alertă TBC!"
  • GATA CU MERSUL LA DOCTOR. Telefonul îţi va spune ce boală ai
  • Cura de 20 de zile cu chefir, bună la toate pentru sănătate. AFLĂ cum îl prepari acasă