Bogdan Chirieac, recuperat de TVR

Bogdan Chirieac, recuperat de TVR

Jurnalistul care a derulat afaceri de zeci de milioane de euro cu Serviciul de Transmisiuni Speciale intră în grila TVR cu emisiunea „De la Est la Vest“.

Bogdan Chirieac, care a demisionat de la „Gândul“ în noiembrie anul trecut, în urma unor dezvăluiri EVZ privind afaceri de zeci de milioane de euro pe care le desfăşura cu Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS), va avea o emisiune de politică externă la postul public de televiziune. Programul „De la Est la Vest“ va fi difuzat în noua grilă de primăvară, din martie, în fiecare sâmbătă, de la ora 13.00. Chirieac spune că, în emisiunea de la TVR nu se poate vorbi de un conflict de interese între calitatea lui de jurnalist şi cea de om de afaceri. De la „conducerea TVR“ Potrivit unui comunicat TVR, „campania Summitului NATO - Dosarele NATO va fi reflectată în programe printr-o serie de emisiuni speciale, printre care şi «De la Est la Vest», cu Bogdan Chirieac“. „Va fi o emisiune de politică externă. Un talk-show, dar nu unul simplu. În afară de invitaţi, vor fi imagini filmate, inserturi editoriale şi corespondenţe“, detaliază Chirieac. „A fost o propunere făcută de conducerea TVR“, a spus Bogdan Chirieac, însă nu a precizat de la cine a venit exact aceasta. Dacă există un conflict de interese? „Nu a existat un conflict de interese nici în cazul ziarului «Gândul ». Nu eram vinovat de ceva atunci când am demisionat. Am făcut-o pentru că nu doream ca «Gândul» să fie ţinta atacurilor“, răspunde Chirieac. „În privinţa conflictului de interese, nu există nicio hotărâre, nici din punct de vedere juridic, nici de la Clubul Român de Presă, care să ceară jurnalistului să nu aibă acţiuni la o firmă“. Dar dacă NATO face o achiziţie de echipamente Motorola, cum se va comporta Chirieac, ca jurnalist, dar şi acţionar într-o firmă de comunicaţii? „Este o emisiune de politică externă, nu una de economie, nu este vorba de conflict de interese“, argumentează el.

Milioane de la STS La sfârşitul anului trecut, EVZ a dezvăluit afacerile de anvergură derulate de Bodgdan Chirieac cu STS şi a pus problema conflictului de interese dintre ipostaza de jurnalist şi cea de om de afaceri. Tranzacţiile se derulau prin firma Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL, în care Chirieac a fost asociat până în ianuarie anul trecut, fiind înlocuit de mama lui. În ultimii doi ani, firma jurnalistului a avut opt contracte cu STS (dintre care cinci obţinute prin consultarea unei singure oferte), în valoare de 24 de milioane de euro. Nici C.T. Popescu, directorul „Gândul“ şi partener al lui Chirieac la ziar, nu ştia de aceste afaceri.

În grilă, „prin spate“ Cezar Ion, directorul Departamentului de producţie editorială din TVR, acuză modul în care mai multe emisiuni au fost incluse în grila TVR 1, fără a se trece prin procedura obişnuită, ce presupunea o comisie de selecţie. Potrivit unor informaţii EVZ, invocând Legea avertizorului public, Cezar Ion precizează într-un document oficial că emisiunile „De la Est la Vest“, „Ultranews“ şi „Trezirea la apel“ se află în această situaţie. Contactat de EVZ, Cezar Ion a confirmat demersul oficial. REACŢII Vulnerabil în faţa politicienilor Cătălin Tolontan, redactor-şef „Gazeta Sporturilor“: „TVR a fost proiectată şi este organizată astfel încât să nu servească societatea, ci statul sau de-a dreptul puterea. Uneori, munca încăpăţânată a unor oameni de acolo serveşte publicul. Dar aceştia sunt tot mai puţini şi veţi vedea că vor mai fi plecări spectaculoase. În această logică a dezastrului, propun ca Bogdan Chirieac să fie uns şef al televiziunii publice! O emisiune nu e suficientă ca recompensă pentru cât de vulnerabil este el acum în faţa politicienilor.“ „Dacă TVR îl angajează, importă credibilitatea lui, aceea care este“ Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent: „«Scandalul» legat de conflictul de interese în care s-a aflat Bogdan Chirieac ar fi trebuit să provoace discuţii în interiorul breslei. Nu e nici ilegal, nici neetic ce face Bogdan Chirieac la TVR, pentru că nu încalcă nicio normă profesională. Bogdan Chirieac şi-a pus la bătaie credibilitatea sa de jurnalist, iar dacă TVR îl angajează, importă credibilitatea lui, aceea care este. Bogdan Chirieac are o problemă de credibilitate, iar TVR îşi asumă această credibilitate. Ar fi un gest de transparenţă asumat personal dacă Bogdan Chirieac şi-ar declara interesele de afaceri atât în faţa angajatorului, cât şi în faţa publicului. Însă nimeni nu-l poate obliga să îşi declare aceste interese public. E treaba TVR în a-şi face proceduri care să reglementeze o astfel de situaţie“.

Ne puteți urmări și pe Google News