Bogdan Aurescu cere Ucrainei să lase de urgență navele românești să verifice lucrările făcute la Canalul Bâstroe

Bogdan Aurescu cere Ucrainei să lase de urgență navele românești să verifice lucrările făcute la Canalul Bâstroe Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu cere ucrainenilor să lase partea română, în regim de urgență, să verifice lucrările făcute la Canalul Bâstroe. În acest context, ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, a fost invitat la sediul ministerului pentru o discuție pe această temă.

Potrivit MAE, partea română a solicitat părții ucrainene să clarifice cât mai curând diferența de poziționare a Ucrainei între precizările de presă emise în cursul zilei de sâmbătă, 18 februarie, conform cărora partea ucraineană nu efectuează decât lucrări de întreținere pe canalul navigabil al Dunării, și respectiv informațiile publicate la data de 17 februarie, de către Ministerul Comunităților, Teritoriilor și Dezvoltării Infrastructurii al Ucrainei, conform cărora pe canalul Bâstroe adâncimile de navigație au ajuns la 6,5 m (de la 3,9 m cât ar fi fost la debutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei).

Ambasadorul Ucrainei a stat de vorbă la sediul MAE cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota și cu Bogdan Aurescu.

MAE cere Ucrainei să lase navele românești să verifice lucrările făcute la Canal

Totodată, partea română a cerut stoparea imediată a tuturor lucrărilor de dragaj în cazul în care acestea nu au ca scop exclusiv întreținerea căii de navigație. MAE a evidențiat că nu există un acord cu privire la desfășurarea de lucrări la Canalul Bâstroe, fiind în curs procedurile de evaluare a impactului de mediu al proiectelor de navigație ale părții ucrainene.

Ne puteți urmări și pe Google News

MAE cere astfel Ucrainei să înceteze orice acțiune menită de a adânci calea de navigație. Pentru asta, este nevoie de un dialog cu partea română și de consimțământul nostru expres în această privință.

„Totodată, în cadrul întâlnirii, partea română a solicitat, în regim de urgență, acordul părții ucrainene pentru accesul navelor hidrografice române ale Administrației Fluviale a Dunării de Jos în apele ucrainene ale brațului Chilia în vederea efectuării de măsurători de batimetrie, sedimentare și de debite pe întreaga albie a brațului Chilia, care formează frontiera dintre România și Ucraina, pentru a identifica modificările morfologice care au survenit pe brațul Chilia începând cu anul 2005”, potrivit comunicatului MAE.

Ministerul român a susținut că este absolut necesar ca aceste chestiuni să fie lămurite cât mai rapid și sigur de către autoritățile române competente.

Ucraina se arată deschisă pentru reluarea dialogului la nivel tehnic

În consecință, ucrainenii s-au arătat dispuși pentru reluarea dialogului la nivel tehnic, iar în acest scop au propus organizarea în perioada următoare a unei reuniuni tehnice între ministerele responsabile pentru domeniul transporturilor din cele două state, potrivit MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a avut o discuție cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba, sâmbătă, 18 februarie, prin care a solicitat clarificarea cât mai curând a poziției părții ucrainene, conform comunicatul transmis de MAE.