Consultări politice între Bogdan Aurescu și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Întâlnirea are loc la București

Consultări politice între Bogdan Aurescu și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Întâlnirea are loc la București Sursa foto: Gov.ro

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, este așteptat, marți, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, cu ocazia vizitei anunțate pe care înaltul oficial american o efectuează în România.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea consultări politice cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Întâlnirea de marți va marca aniversarea Parteneriatului Strategic România-SUA, o fundație a politicii externe și de securitate a României.

„Consultările dintre ministrul Bogdan Aurescu şi secretatul de stat Antony Blinken vor marca aniversarea Parteneriatului Strategic România-SUA, care reprezintă un pilon esenţial al politicii externe şi de securitate a României şi a cărui aprofundare, pe toate dimensiunile sale, reprezintă un obiectiv al ambelor părţi”, a transmis, duminică, Ministerul de Externe, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că vizita va oferi ocazia „reconfirmării angajamentului bilateral solid pentru întărirea cooperării în promovarea proiectelor de interes în domeniile politic, militar, economic, energetic”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Astfel, în cadrul discuţiilor, ministrul Aurescu şi secretarul de stat Blinken vor trece în revistă stadiul cooperării bilaterale în domeniile de interes, inclusiv în baza priorităţilor stabilite cu ocazia vizitei ministrului Aurescu la Washington, în luna noiembrie 2021, precum creşterea prezenţei militare a SUA în România, consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, procesul de aderare a României la OCDE şi avansarea proiectelor comune din domeniul nuclear civil. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, totodată, interesul României, ca Partener Strategic al SUA, pentru înregistrarea de progrese concrete în ce priveşte accederea ţării noastre în programul Visa Waiver”, a mai transmis MAE.

Securitatea pe Flancul Estic al Nato, una din temele abordate

Potrivit oficialilor ministerului, vizita va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea ataşamentului comun faţă de promovarea şi consolidarea relaţiei transatlantice şi a rezilienţei democratice.

„De asemenea, vor fi abordate evoluţiile recente în materie de securitate, cu accent asupra regiunii Mării Negre şi securităţii pe Flancul Estic al NATO, ca urmare a agresiunii militare ruse în Ucraina, şi eforturile comunităţii transatlantice de a gestiona impactul acesteia asupra securităţii regionale şi a stabilităţii globale”, se mai arată în documentul citat.

Întrevederea dintre cei doi oficiali se va concentra, astfel, şi pe coordonarea bilaterală în vederea asistenţei acordate Ucrainei şi a implementării deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO, adoptate în timpul Summitului Alianţei de la Madrid. Discuţiile vor viza, de asemenea, evoluţia situaţiei regionale de securitate la Marea Neagră, cei doi oficiali urmând să efectueze un schimb de opinii cu privire la viitoarele evoluţii şi consecinţele acestora în plan securitar mai larg asupra Europei şi la nivel global.