Bogdan Aurescu a discutat cu Dmitro Kuleba despre lucrările de dragare de pe canalul Bâstroe : „Am solicitat clarificarea cât mai curând a poziţiei Ucrainei“

Bogdan Aurescu a discutat cu Dmitro Kuleba despre lucrările de dragare de pe canalul Bâstroe : „Am solicitat clarificarea cât mai curând a poziţiei Ucrainei“Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Bogdan Aurescu i-a solicitat omologului său ucrainean să clarifice care este poziția Kievului cu privire la lucrările de pe canalul Bârstroe. Ambasada Ucrainei la București a transmis un comunicat de presă prin care susține că aceste lucrări sunt unele curente și nu afectează mediul înconjurător.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a anunțat că a avut o discuție cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, cu privire la lucrările de dragare de pe canalul Bâstroe și că a solicitat o poziție clară din partea Ucrainei cu privire la acest subiect.

„În marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, am discutat cu colegul meu Dmitro Kuleba şi am solicitat clarificarea cât mai curând a poziţiei Ucrainei privind dragarea canalului Bâstroe, complementar demersurilor deja întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe pe lângă partea ucraineană”, a scris Bogdan Aurescu, sâmbătă seară, pe Twitter.

Poziția României

Ministerul Afacerilor Externe anunța joi că nu este de acord cu demersurile Ucrainei și că a informat și Comisia Europeană cu privire la poziția României.

„Autoritățile române nu sunt de acord cu propunerea de includere a brațelor Chilia și Bâstroe ale Dunării în TEN-T (propunere a cărei realizare este urmărită de Ucraina încă din anul 2014), întrucât este necesar ca proiectul canalului de navigație realizat de Ucraina să respecte strict prevederile de drept internațional aplicabile și mai ales reglementările în materie de protecție a mediului.

Răspunsul la solicitarea recentă a Comisiei Europene, în cuprinsul căruia va fi reiterată aceeași poziție de dezacord față de propunerea de includere a brațelor Chilia și Bâstroe ale Dunării în TEN-T, va fi transmis de către MAE“, a anunțat joi Ministerul Afacerilor Externe.

Probleme de mediu

Precizările Ministerului de Externe au venit după ce mai mulți politicieni din România au susținut că lucrările efectuate de Ucraina afectează ecosistemul din Delta Dunării.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna afirma că nici legislaţia română și nici cea ucraineană nu permit desfăşurarea de lucrări care să pună în pericol biodiversitatea şi eco-sistemele din Delta Dunării. El a spus că este convins că ministerele de resort vor monitoriza lucrările care vizează canalele navigabile.

„Subliniez încă o dată că Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convenţiile europene şi internaţionale şi vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării”, a declarat Tanczos Barna, potrivit news.ro.

Reacția Ambasadei Ucrainei

Reprezentanții Ambasadei Ucrainei au transmis că lucrările efectuate pe canalul Bâstroe vizează doar întreținerea căii navigabile și nu afectează mediul înconjurător.

„Toate lucrările de dragare pe Dunăre, desfășurate în prezent de către partea ucraineană, care sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei, sunt de natură operațională curentă și vizează exclusiv întreținerea căii navigabile, adică asigurarea siguranței navigației prin menținerea caracteristicilor tehnice actuale, precum și eliminarea consecințelor de colmatare naturală.

În cazul în care partea ucraineană va planifica implementarea proiectelor majore diferite de cele operaționale curente, partea română va fi informată în prealabil și va avea loc convenirea acestora în conformitate cu legislația în vigoare, acordurile și convențiile internaționale. În condițiile războiului brutal în desfășurare a rusiei împotriva Ucrainei exprimăm recunoștința României pentru solidaritatea fermă cu poporul ucrainean și îndemnăm la avansarea responsabilă de informații publice pentru a nu prejudicia relațiilor bilaterale și pentru a nu alimenta propaganda rusă“, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei Ucrainei la București.