Evenimentul Zilei > Actualitate > Boc şi Vlădescu impozitează bonurile de masă
Boc şi Vlădescu impozitează bonurile de masă

Boc şi Vlădescu impozitează bonurile de masă

Ministerul de Finanţe caută să facă bani din orice. Ultima găselniţă este impozitarea bonurilor de masă sau a tichetelor cadou. Premierul Boc spune că nu a fost informat despre noul bir.

Tot ce ştie premierul despre impozitarea bonurilor de valoare este că Ministerul Finanţelor se lucrează la un proiect de modificare a Codului Fiscal, însă acesta nu a fost analizat în Guvern.
“Până acum, nu a fost o discuţie în Guvern şi nu ştiu dacă la Ministerul Finanţelor a fost abordată această temă. Eu nu am fost informat, ştiu că se lucrează la un proiect de modificare a Codului Fiscal”, a declarat Emil Boc, transmite Mediafax.
Lupta cu evaziunea
Conform actualelor prevederi ale Codului Fiscal, bonurile de valoare sunt incluse la categoria veniturilor neimpozabile. Angajatorii au preferat să ofere salariaţilor bonuri de masă sau tichete cadou, tocmai pentru a scăpa de plata impozitelor către stat.
Salariaţii au acceptat soluţia, deoarece era singura variantă de a-şi rotunji veniturile. Pentru patroni însă, este un mijloc de a eluda legea.
"Impozitarea bonurilor de valoare este un o idee bună, deoarece acordarea acestor tichete era un mijloc de a face evaziune fiscală. Adică, un patron dorea să ofere un anumit salariu angajatului său, dar nu dorea să plătească şi impozitele aferente către stat. Atunci, alegea să îi acorde salariatului bonuri de masă. Deci, făcea evaziune", a explicat pentru evz.ro Ilie Şerbănescu.
Consum versus investiţii
Analistul economic spune că "principala boală a României" este supraconsumul. În acest context, orice măsură care temperează consumul, cum este şi impozitarea bonurilor valorice, este binevenită.
În plus, ţara noastră mai suferă de o boală, în viziunea lui Ilie Şerbănescu, şi anume lipsa investiţiilor. Prin impozitarea bonurilor de masă sau a tichetelor cadou se pot obţine fonduri care să fie canalizate către investiţii.
"Trebuie mutată fiscalitatea de pe încurajarea consumului către încurajarea investiţiilor. Putem să mărim TVA pentru a reduce impozitul pe venituri", mai spune Şerbănescu. Analistul apreciază că taxa pe valoarea adăugată ar trebui majorată de la 19% la 24%. Aproape jumătate din sumele obţinute ca urmare a creşterii TVA ar putea fi folosite pentru a acoperi deficitul bugetar, iar cealaltă jumătate pentru a compensa reducerea contribuţiilor sociale.
Anul trecut, unu din doi salariaţi beneficia de bonuri de masă, în timp ce o bună parte din angajaţii din sistemul bugetar primea periodic tichete cadou, potrivit uneia dintre companiile producătoare de tichete.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News