Beneficii pentru angajații care efectuează ore de muncă suplimentare în zilele de sărbătoare. Ce se stipulează în Codul Muncii

Beneficii pentru angajații care efectuează ore de muncă suplimentare în zilele de sărbătoare. Ce se stipulează în Codul Muncii Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Este știrea momentului pentru mulți angajați din România. Aceștia pot câștiga bani mai mulți exact în această perioadă de Sărbători. Legea are prevederi clare în acest sens.

Unii angajați, din anumite sectoare de activitate, trebuie să se prezinte la muncă chiar și în zilele de sărbătoare. Cu toate acestea, angajatorii trebuie să le acorde o serie de beneficii acestora, așa cum este prevăzut în Codul Muncii. Astfel, potrivit actului normativ în vigoare, munca suplimentară efectuată de angajați se compensează cu ore libere plătite, iar dacă acestea nu pot fi acordate, cu un spor ce poate ajunge chiar și 100% din salariu.

Orele libere plătite trebuie să fie acordate salariaților în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea muncii suplimentare.

Beneficii pentru angajații care muncesc în zilele de sărbătoare

Atunci când ne referim la sporul acordat pentru munca suplimentară, Codul Muncii prevede că acesta nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază. Mai precis, dacă acesta este negociat între angajat și angajator, sporul poate fi de 100%.

Ne puteți urmări și pe Google News

În zilele de sărbătoare însă, atunci când angajatul se află la muncă, sporul este de 100%, dacă nu se acordă timp liber în următoarele 30 de zile.

„În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, potrivit Codului Muncii.

În schimb, angajații au dreptul la repaus săptămânal, ce nu poate fi acordat în bani. Acesta are astfel dreptul la pauza de 48 de ore consecutiv, de regulă sâmbăta și duminica, dar există situații în care acestea nu pot fi acordate în weekend.

Aceste situații sunt în cazul în care ar fi prejudiciat interesul public sau în situația în care s-ar prejudicia desfășurarea normală a activității, potrivit ziarulunirea.ro.

Mai mult zile libere pentru angajați

Potrivit noului Cod al Muncii, angajații au dreptul la zile suplimentare de concediu în cazul unor urgențe familiale sau pentru îngrijirea unei rude bolnave. Angajatorii nu pot refuza să acorde aceste zile zile libere și nici nu pot concedia angajații care le solicită.

Angajaţii pot beneficia, într-un an, de cinci zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave şi zece zile pentru urgenţe familiale cauzate de boală sau de accident, ei neputând fi concediaţi în aceste situaţii”, susțin avocații de la compania D&B David şi Baias.