Schimbări în Codul Muncii. Angajații care au astfel de contracte vor fi cei mai afectați

Schimbări în Codul Muncii. Angajații care au astfel de contracte vor fi cei mai afectați

Angajații nu vor mai avea posibilitatea de a avea mai multe contracte de muncă în care perioada de lucru să se suprapună, după noile modificări ce urmează să vizeze Codul Muncii.

Codul Muncii urmează să fie modificat astfel încât să interzică angajaților să aibă mai multe contracte de muncă unde perioada de lucru se suprapune. Aceasta este o situație des întâlnită pe piața muncii de la noi.

Astfel, dreptul de a lucra concomitent la mai mulți angajatori va fi limitat printr-un proiect de lege ce transpune în legislația românească Directiva (UE) nr. 2019/1152.

Ca urmare, articolul 35 din Codul muncii va fi modificat și va avea următorul conținut:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care își exercită acest dreptˮ, iar partea referitoare la situațiile de incompatibilități se păstrează în forma actuală”.

În prezent, nu este stipulată ideea că perioadele de muncă nu se pot suprapune.

Codul Muncii nu va mai permite angajaților să lucreze simultan în mai multe locuri

După ce modificările la Codul muncii vor intra în vigoare, angajatorul nu va mai avea dreptul nici măcar să suprapună parțial perioadele de lucru.

Singura obligație a angajatorului, dacă află de existența unor alte contracte active ale angajatului, este să nu aplice un tratament nefavorabil salariatului în cauză.

Astfel, în directiva europeană ce urmează să fie transpusă în Codul muncii, se precizează la articolul privitor la „Exercitarea în paralel a unei alte activități profesionale”, următoarele:

„Un angajator nu ar trebui să interzică unui lucrător să desfășoare activități pentru alți angajatori în afara programului de lucru stabilit cu angajatorul respectiv și nici să aplice lucrătorului un tratament nefavorabil pentru acest lucru.

Statele membre ar trebui să poată stabili condiții pentru aplicarea unor restricții de incompatibilitate, care se interpretează ca fiind restricții de a lucra pentru alți angajatori din motive legitime, cum sunt protecția sănătății și a siguranței lucrătorilor, inclusiv prin limitarea timpului de muncă, protecția secretelor comerciale, integritatea serviciului public sau evitarea conflictelor de interese”, potrivit avocatnet.ro.