Se schimbă Codul Muncii. Ce beneficii vor avea românii cu privire la contractele de muncă

Se schimbă Codul Muncii. Ce beneficii vor avea românii cu privire la contractele de muncă Sursa foto: arhiva EVZ

Codul Muncii ar putea fi schimbat, dacă Guvernul aprobă cele două proiecte de lege depuse de Raluca Turcan. Ea vrea protejarea locurilor de muncă din sectorul privat și propune flexibilizarea programului de muncă prin măsuri de tipul kurzarbeit. Al doilea proiect de lege prevede contractele de muncă și posibilitatea de a fi întocmite la cerere.

Raluca Turcan, deputat PNL, a anunțat depunerea a două proiecte legislative cu privire la locurile de muncă din sectorul privat. Potrivit acesteia, unul dintre ele Unul dintre ele prevede flexibilizarea programului de muncă prin măsuri de tipul kurzarbeit și șomaj tehnic decise și la nivel local. Cel de-al doilea este despre contracte de muncă la cerere și contractele cu mai mulți angajatori.

Se schimbă Codul Muncii. Propunerile făcute de Raluca Turcan pentru sectorul privat

„Pentru a proteja locurile de muncă, e nevoie de măsuri moderne, în acord cu evoluțiile economice. Am prezentat ieri colegilor din Camera Deputaților, două proiecte de lege pentru protejarea locurilor de muncă în sectorul privat:

  • Flexibilizarea programului de muncă prin măsuri de tipul kurzarbeit și șomaj tehnic decise și la nivel local;
  • Contracte de muncă atipice, la cerere sau cu mai mulți angajatori.1. Măsurile de tipul kurzarbeit și șomaj tehnic vor putea fi aplicate în situații de criză, prin Hotărâre de Guvern sau prin decizii ale Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență. Astfel, în caz de criză la nivel local, autoritățile publice locale vor putea decide declanșarea acestor mecanisme pentru a ajuta angajații să își mențină locul de muncă, iar angajatorii să nu intre în faliment sau să facă concedieri și să-și piardă astfel forța de muncă bine calificată. Prin aceste noi mecanisme, angajatorul va putea diminua programul angajatului, îl va plăti în conformitate cu noul timp de lucru, iar diferența față de salariul inițial va fi suportată de către stat.

2. Contracte de muncă la cerere și contractele cu mai mulți angajatori – un angajat va putea munci pentru mai multe firme, în funcție de necesitățile angajatorilor. Angajații nu vor fi nevoiți să aibă mai multe contracte cu timp parțial de muncă cu mai mulți angajatori în paralel, ci un singur contract cu toți și se va prezenta la locul de muncă unde va fi nevoie de serviciile sale. În plus, vor putea avea venituri mai mari, în funcție de numărul de ore muncite suplimentar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am încredere că aceste măsuri vor ajuta piața muncii, vor crește veniturile românilor, și vor reprezenta un sprijin real pentru companiile din România”, arată mesajul Ralucăi Turcan postat pe Facebook.