Standarde clare pentru construcția și renovarea Posturilor Vamale de Frontieră ale Republicii Moldova

Standarde clare pentru construcția și renovarea Posturilor Vamale de Frontieră ale Republicii Moldova Vama Leuşeni Sursa foto Serviciulvamal

La aproape 33 de ani de la independență, Republica Moldova face un pas important spre modernizarea infrastructurii sale de control la frontiere. Un Ghid cuprinzător cu Standarde Tehnice de Referință pentru Serviciul Vamal, elaborat cu sprijinul Programului USAID Moldova Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), va contribui semnificativ la optimizarea eficienței, securității și funcționalității posturilor vamale de frontieră (PVFI).

Noi cerințe pentru dezvoltarea Posturilor Vamale de Frontieră din Republica Moldova

Ghidul include descrieri detaliate ale infrastructurii și facilităților, cu reprezentări grafice; cerințe normative, care va servi ca un instrument esențial în dezvoltarea PVFI-urilor terestre. Această informație va facilita elaborarea specificațiilor tehnice necesare pentru proiectarea și construirea PVFI-urilor, îmbunătățind activitatea instituțiilor publice care operează în acest perimetru și facilitând comerțul transfrontalier.

vama leuseni

Protestul fermierilor în Vama leușteni. Sursa foto: Serviciul vamal

La majoritatea Posturilor Vamale de Frontieră lipsesc cerințele clare pentru reconstrucți și renovare

Majoritatea celor 60 de PVFI-urilor din țară datează din perioada sovietică, cu excepția postului vamal de control comun Palanca-Maiaki-Udobnoe inaugurat în 2019. Totodată, lucrările de reabilitare la PVFI Sculeni au fost finalizate, iar proiecte de construire a noi PVFI-uri precum Leova-Bumbata, Ungheni-Ungheni și Cosauti-Yampol sunt în curs de desfășurare.

Totuși, lipseau cerințe tehnice clare pentru construcția și renovarea PVFI-urilor. Această lacună a împiedicat o abordare unitară și eficientă a modernizării infrastructurii de control la frontiere. Din acest considerent, Serviciul Vamal cu suportul MISRA a inițiat elaborarea unui Ghid cuprinzător cu Standarde Tehnice de Referință. În procesul de elaborare, a fost analizată legislația relevantă și procedurile necesare autorităților, precum și specificațiile pentru șantierele de construcție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elaborarea Ghidului a marcat o premieră istorică pentru Republica Moldova, oferind un cadru standardizat și coerent esențial pentru proiectarea, construcția și modernizarea infrastructurii de control la frontiere.

Intensificarea cooperării bilaterale a Serviciului Vamal cu Centrul Comun de Contact Galați

Funcționarii vamali din cadrul Secției asistență administrativă a Departamentului Antifraudă și Conformare al Serviciului Vamal, împreună cu Ofițerul Serviciului Vamal delegat la Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) au efectuat o vizită de lucru la Centrul Comun de Contact Galați.

Scopul vizitei a constat în informarea recoprocă privind rezultatele activității pentru anul precedent, discutarea aspectelor ce țin de activitățile preconizate, dar și stabilirea unor noi perspective de cooperare între părți în domeniul asistenței administrative.

Părțile au apreciat bunele relații de cooperare și au reiterat deschiderea pentru intensificarea cooperării prin realizarea schimbului de date și informații, conlucrare și suport în cadrul operațiunilor comune desfășurate, orientate spre combaterea criminalității transfrontaliere.

Reamintim că, cooperarea dintre Serviciul Vamal și Centrul Comun de Contact Galați a fost inițiată în anul 2010, odată cu delegarea unui Ofițer de legătura în cadrul acestuia.