Băutura care poate reduce riscul de infectare cu coronavirus. Studiu de ultimă oră

Băutura care poate reduce riscul de infectare cu coronavirus. Studiu de ultimă oră Vinul roșu, secretul pentru cel mai gustos bulion / Sursă foto: www.hippopx.com/

Un studiu realizat recent în Marea Britanie arată că persoanele care au consumat vin roșu sau alb, dar și șampanie au avut un risc mai mic de infectare cu coronavirus, comparativ cu cele care obișnuiau să consume bere, cidru sau băuturi spirtoase.  

Studiul a fost publicat în jurnalul științific Frontiers pe 3 ianuarie și a inclus 473.957 de subiecți, dintre care 16.559 au fost  testați pozitiv la COVID-19, susțin autorii cercetării citați de Fox10 Phoenix.com.

Subiecții cercetării au fost împărțiți în patru categorii în funcție de cantitatea de alcool consumată săptămânal: mai puțin de 14 unități de alcool consumate, mai mult de 14 unități, mai puțin de 28 de unități consumate și mai mult de 28 de unități.

„Studiul nostru sugerează că subiecții care au consumat de obicei vin roșu și vin alb și șampanie par să aibă șanse să reducă riscul de infectare. Consumul de bere și cidru nu este recomandat indiferent de frecvența și cantitatea de alcool, crescând riscul de apariție a COVID-19. În plus, consumul excesiv de alcool nu este recomandat pentru toate băuturile alcoolice. Efectul protector al vinului roșu a fost semnificativ, indiferent de frecvența consumului de alcool. Cu toate acestea, vinul roșu a demonstrat calități de protecție împotriva noului coronavirus numai atunci când subiecții consumau alcool peste sau dublu față de recomanările specialiștilor“, se arată în studiul cercetătorilor britanici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vin versus bere sau băuturi spirtoase

„Vinul roșu oferă beneficii suplimentare altor băuturi alcoolice, probabil datorită conținutului său mai mare de polifenolici, prin scăderea tensiunii arteriale, inhibarea oxidării particulelor de lipoproteine ​​cu densitate mică, îmbunătățirea funcției endoteliale, inhibarea agregării trombocitelor, reducând inflamația și aderența celulară și activând proteinele care previn moartea celulelor”, se mai arată în studiu.

În schimb, potrivit aceluiași studiu, consumul de bere, cidru sau băuturi spirtoase a crescut riscul de apariție a COVID-19, indiferent de catitatea consumată.

Autorii studiului nu recomandă consumul excesiv de alcool și cred că datele obținute în urma cercetărilor ar trebui folosite pentru „reducerea riscului de COVID-19, susținând obiceiuri de viață sănătoase și politici preferențiale în rândul consumatorilor de bere, cidru și băuturi spirtoase”.

La nivel global, peste 2,4 milioane de oameni au murit în 2019 din cauza alcoolului, reprezentând 4,3% din toate decesele și 12,6% dintre decesele bărbaților cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani.

Vinul, singura băutură recomandată pentru sănătate

Un alt studiu, realizat tot în Marea Britanie, anul trecut, a arătat că vinul roșu este singura băutură alcoolică care poate fi benefică pentru sănătate, deoarece conține antioxidanți. Acel studiu a analizat datele oferite de peste 500.000 de oameni, pe o perioadă de șapte ani.

Cercetătorii au arătat că și un consum scăzut de bere, cidru și băuturi spirtoase a fost asociat cu un risc de probleme cardiovasculare, boli coronariene, accident vascular cerebral, cancer și mortalitate generală.