COVID a închis Spitalul Witting din București. Nu se mai fac internări la chirurgie generală
- Catalin Pena
- 26 ianuarie 2022, 12:40
În următoarele patru zile, la Spitalul Witting din București nu se mai fac internări la chirurgie generală şi medicină internă.
Măsura drastică a fost luată din cauza numărului mare de infectări cu Covid, atât la pacienți, cât și în rândul personalului medical.
S-a constatat, în urma anchetei epidemiologice care a avut loc, existența unui număr mare de infectări la personalul medical și la pacienți în secțiile de chirurgie generală, medicină internă și la farmacie. În aceste condiții, s-a luat măsura sistării internărilor până în 30 ianuarie.
Izolare și testare
Pacienții de la Witting care au fost contacți cu cei pozitivi vor fi izolați și vor sta singuri în saloane, iar angajații care i-au îngrijit vor fi identificați.
De asemenea, toți angajații de la chirurgie generală, medicină internă și farmacie vor fi testați.
Nouă focare
Witting este unul dintre cele nouă spitale din București unde s-au constatat focare de Covid. Marți dimineață, fuseseră confirmate zece infectări în rândul personalului medical şi auxiliar.
Alte spitale unde au fost înregistrate focare de coronavirus sunt Elias, Sfânta Maria, Grigore Alexandrescu, Fundeni, Cantacuzino, Colentina, Colțea și Alexandru Obregia.
Cele mai multe persoane infectate sunt asistente și infirmiere, în rândul lor fiind constatată și cea mai mare reticență la vaccinarea anti-COVID.
Persoanele infectate trebuie să stea acasă timp de zece zile dacă nu sunt vaccinate sau în izolare șapte zile dacă sunt imunizate.
Măsura lui Rafila
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că se așteaptă ca situația să se agraveze în perioada următoare și ia în calcul chiar scenariul ca personalul medical sau pacienții să fie relocați în alte spitale dacă activitatea vreunei instituții sanitare va fi afectată.
Ministrul a vorbit și despre valul cinci al pandemiei cu care se confruntă România în prezent. Potrivit acestuia, urmează trei săptămâni dificile, iar apoi rata infectărilor va înregistra scăderi. Cel mai probabil, în luna martie am putea avea parte de primele relaxări.
„Peste 3 săptămâni, în intervalul 10-15 februarie, probabil vom asista la un vârf al valului, după care vedem o descreștere. Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea.
E posibil să fie destul de rapidă, pentru că astfel de valuri cu creștere fulminantă au și o scădere similară, dar rămâne de văzut în ce măsură respectăm măsurile legate de distanțare, utilizarea corectă a măștii, evitarea aglomerației și chiar de vaccinare.
În ciuda discuțiilor legate de vaccinare și a evidențelor că transmiterea e posibilă și la vaccinați, pe măsură ce Omicron a înlocuit tulpinile anterioare, vaccinarea are avantajul de a proteja de formele grave și deces”, a declarat Alexandru Rafila într-un interviu la Digi24.