Rafila, veste uriașă pentru români în plin val 5. Este răsturnare totală de situație

Rafila, veste uriașă pentru români în plin val 5. Este răsturnare totală de situație Sursa: Razvan Valcaneantu

Ministrul Sănătății a vorbit despre situația actuală din România cu privire la pandemia de COVID-19. Potrivit acestuia, a patra doză de vaccin nu este necesară dacă ea nu este adaptată noilor tulpini aflate în circulație. De asemenea, Alexandru Rafila aduce și vești bune. Valul cinci se apropie de final. Încă trei săptămâni și apoi am putea avea parte de relaxarea măsurilor.

Pandemia provocată de virusul SARS-Cov-2 a adus mari schimbări în întreaga lume. Specialiștii epidemiologi susțin că vaccinul este singurul mod prin care putem ține virusul în frâu, iar unele țări au introdus deja a patra doză de vaccin în cazul persoanelor vulnerabile. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, nu consideră necesară această a patra doză de vaccin dacă ea nu este adaptată la noile tulpini care sunt în circulație.

Ministrul a vorbit și despre valul cinci al pandemiei cu care se confruntă România în prezent. Potrivit acestuia, urmează trei săptămâni dificile, iar apoi rata infectărilor va înregistra scăderi. Cel mai probabil, în luna martie am putea avea parte de primele relaxări.

„Peste 3 săptămâni, în intervalul 10-15 februarie, probabil vom asista la un vârf al valului, după care vedem o descreștere. Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea. E posibil să fie destul de rapidă, pentru că astfel de valuri cu creștere fulminantă au și o scădere similară, dar rămâne de văzut în ce măsură respectăm măsurile legate de distanțare, utilizarea corectă a măștii, evitarea aglomerației și chiar de vaccinare. În ciuda discuțiilor legate de vaccinare și a evidențelor că transmiterea e posibilă și la vaccinați, pe măsură ce Omicron a înlocuit tulpinile anterioare, vaccinarea are avantajul de a proteja de formele grave și deces”, a declarat Alexandru Rafila într-un interviu la Digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat dacă este posibil să ajunge la un număr de 70.000 de infectări, ministrul Sănătății a mărturisit că „Era un scenariu maximal al INSP, erau cifrele maxime. Sper să nu ajungem la acest vârf. Numărul de cazuri detectate depinde și de numărul de teste. În cursul acestei săptămâni, numărul de teste va crește și va depăși 100.000 zilnic. Ca să facem o comparație, în octombrie 2020, numărul de cazuri a scăzut brusc odată cu testele. Cu cât testezi mai puțin, cu atât găsești mai puține cazuri. Nu vrem să găsim mai puține, ci toate cazurile reale, creștem capacitatea de testare. Dar situația aceasta cu 70.000 de îmbolnăviri zilnic nu va fi atinsă în România”.

Alexandru Rafila anunță relaxarea măsurilor. Până la finalul lunii martie scăpăm de valul cinci

Alexandru Rafila a vorbit și despre finalul valului cinci și momentul în care se vor ridica restricțiile. Acesta preconizează că situația se va relaxa spre finalul lunii martie. Ministrul a declarat în premieră că vor urma consultări cu industria, iar apoi vor fi luate decizii care să fie în concordanță cu interesele de sănătate publică, dar și cu buna funcționare economică a României.

„Cred că până la sfârșitl lunii martie vom scapa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibiliă a perioadei următoare, nu de la o săptămâna la alta, ci una care, prin analiza datelor epidemiologice locale și regionale, să ne permită și mai ales operatorilor economici să le permită să ia decizii care să nu mai fie ulterior modificate de decizii ale administrației publice, în sensul că organizarea de evenimente culturale, activități sportive, funcționarea diverselor tipuri de industrii să poată să aibă predictibilitate și să reluăm în deplină sincronizare activitatea economică și socială, să nu mai ajungem la închideri și limitări de pe azi pe mâine.

Dacă ne facem treaba o să reușim. Aș vrea să va anunț în premieră, în curând venim cu detalii, stabilim un mecanism de consultare permanentă cu industria, astfel încât deciziile să se ia după consultări și în concordanță cu interesele de sănătate publică, dar și cele care țin de funcționaea economiei în România și a vieții sociale”, a mai declarat Alexandru Rafila la Digi24.