Preşedintele Traian Băsescu a arătat, potrivit mediafax.ro, că este o mare onoare să îi decoreze cu cea mai mare distincţie pe membrii Parlamentului Republicii Moldova care au elaborat documentaţia înaintată Curţii Constituţionale de la Chişinău pentru recunoaşterea limbii române ca limbă oficială.
"Ceea ce aţi făcut este extrem de important nu numai pentru România, cât şi pentru Republica Moldova", a spus şeful statului, arătând că statul vecin a luat "drumul, deocamdată timid, către Uniunea Europeană", loc în care identitatea fiecărei naţiuni este extreme de imprtantă.
Potrivit şefului statului, faptul că limba română a devenit limbă oficială a republicii Moldova este un element puternic de identitate, înţelepciunea Curţii Constituţionale confirmând ceea ce spune de mulţi ani, şi anume "un singur popor, în două ţări româneşti". "A fost un moment extrem de important, pe care l-am trăit în birou, singur, dar cu mare bucurie, şi unde am putut, am sunat. Am găsit-o pe doamna Guţu atunci, şi ne-am bucurat împreună, l-am găsit pe Dorin Chirtoacă, şi ne-am bucurat împreună de decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova", a spus şeful statului.
Traian Băsescu a ţinut să menţioneze că se apropie momentul unor decizii extrem de importante ale ţării, cel mai târziu în luna angust sperând să se semneze cele două acorduri cu UE.
"Insistenţa României către Comisia Europeană şi Consiliul European este ca documentele ce vor fi smenate şi au fost parafate la Vilnius să recunoască şi ele limba oficială a Republicii Moldova, adică redactarea documentelor să se facă în limba română", a spus preşedintele.
El a concluzionat: "Poate pare un lucru îndrăzneţ, dar atâta timp cât este real, nu ai de ce să nu îndrăzneşti". Şeful statului a mulţumit deputaţilor moldoveni pentru respectul pe care îl au pentru originea poporului care trăieşte în Republica Moldova şi pentru respectul pe care îl au pentru România.

Te-ar putea interesa și: