Concret, legea modifică art. 65 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, în sensul de a conferi primarului posibilitatea de a delega o parte din atribuţiile sale, prevăzute de lege, către alte persoane. Astfel, primarul poate delega atribuţiile ce îi sunt conferite de lege şi alte acte normative viceprimarului, secretarului unităţii administrativ-teritoriale, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, în funcţie de competenţele ce le revin în domeniile respective. 

O astfel de situaţie funcţionează deja la Primăria sectorului 3 din Bucureşti, unde primarul Robert Negoiţă a delegat în mare parte atribuţiile sale unui "city-manager" cu multe luni înainte de a se produce această modificare.

Baronii locali s-au pus la adăpost prin această masură şi au scăpat de belele dosarelor de la DNA, fiindcă ei vor ordona, dar nu vor semna.

Iniţiatorii acestei unice modificări a legii (doar art 65) sunt parlamentarii Gabriela Firea Pandele, soţie de primar şi Darius Vâlcov, fost primar la Slatina şi soţul Laviniei Şandru. Nimeni din Opoziţie nu a reacţionat public şi nici nu a alertat presa că aleşii poporului vor putea da ordine, dar nu vor mai răspunde şi de fapte. Aşa cum le promisese Liviu Dragnea la o reuniune în care s-au plâns că ANI trebuie "recoafată" deoarece îi scoate incompatibili pe capete şi-i lasă şi fără bani! Legea ANI n-au reuşit încă să o modifice.