Evenimentul Zilei > Justitie > Avocatul Toni Neacșu: „UDMR și PNL nu susțin desființarea SIIJ”
Avocatul Toni Neacșu: „UDMR și PNL nu susțin desființarea SIIJ”

Avocatul Toni Neacșu: „UDMR și PNL nu susțin desființarea SIIJ”

Avocatul Adrian Toni Neacșu susține că UDMR și PNL nu sunt de acord cu desființarea SIIJ, așa cum își dorește USR. Din acest motiv propun ca atribuțiile Secției Speciale să fie transferate către o structură din Parchtul General. .

Avocatul Toni Neacșu spune că UDMR și PNL nu susțin desființarea SIIJ.

Avocatul Adrian Toni Neacșu a comentat declarațiile liderului grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond, pe tema desfiinării SIIJ.  În opinia sa, din declarații rezultă că UDMR nu este de acord cu desființarea SIIJ. Csoma Botond a declarat că UDMR va susține desființarea SIIJ, cu condiția ca atribuțiile să fie preluate de o structură a Parchetului General.

Politicienii maghiari pregătesc, împreună cu liberalii, un text de lege care să-l pună în ofsaid pe ministrul Justiției. Ministrul Stelian Ion a anunțat că demarează procedurile pentru desființarea secției speciale.

„Deci de fapt UDMR nu este de acord cu desființarea Secției special. Împreună cu liberalii la care se face referire în text pun în ofsaid USR-ul și pe ministrul justiției Stelian Ion. SIIJ este și acum o structură în cadrul Parchetului general (de aia îi zice secție – a PG). Miza urmărită prin desființarea ei este tocmai ca judecătorii și procurorii să intre din nou în competența DNA”, a explicat avocatul.

Potrivit lui Adrian Toni Neacșu, guvernul nu poate legifera în domeniul justiției, astfel că Parlamentul va decide în cazul SIIJ.

„Pentru că Guvernul nu poate da OUG în materia justiției, Parlamentul va fi cel care va decide cu adevărat. Tocmai de aceea contează părerile liderilor de grup. Agitația publică a d-lui ministru Stelian Ion este mai mult pentru impresia artistică”, a mai scris Adrian Toni Neacșu.

Declarațiile UDMR pe tema SIIJ, la care se referă Adrian Neacșu

Deputatul Csoma Botond a declarat că UDMR va susține desființarea SIIJ, cu condiția ca atribuțiile să nu fie preluate de DNA. El a precizat că va trebui înființată o nouă structură în cadrul Parchetului General care să se ocupe de spețele magistraților.

„Suntem de acord cu desființarea Secției Speciale, dar le-am spus celor de la USR că nu suntem de acord ca aceste atribuții să revină la DNA. Vrem garanții ca abuzurile petrecute în trecut să nu se repete. Solutia ar fi să se înființeze o structură în cadrul Parchetului general, sub controlul procurorului general sau a adjunctului”, a spus Csoma Botond conform Maszol.ro.

Csoma Botond a adăugat că și liberalii sunt de acord cu această poziție.

„Nu trebuie să oferim nici un spațiu șantajului în lupta anticorupție. Vor fi necesare alte negocieri în coalitie înainte să înaintăm un proiect de lege”, a mai spus liderul UDMR.