Evenimentul ZileiJustitieDNA cere urmărirea penală pentru Călin Popescu Tăriceanu pentru luare de mită. Reacția fostului premier

DNA cere urmărirea penală pentru Călin Popescu Tăriceanu pentru luare de mită. Reacția fostului premier

DNA cere urmărirea penală pentru Călin Popescu Tăriceanu pentru luare de mită. Reacția fostului premier
Tăriceanu se află iar în vizorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind acuzat de luare de mită. DNA a anunțat că cere Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu  ar fi primit mita perioada 2007-2008, pe vremea când era premier, potrivit procurorilor DNA.

„Procurorul-şef al DNA a transmis procurorului general al PICCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Preşedintelui României pentru urmărirea penală pentru o persoană. La data faptelor, aceasta avea funcţia de prim-ministru li este acuzată de luare de mită„, se arată într-un comunicat al DNA.

Este vorba despre fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care a și reacționat la acuzele DNA.

Potrivit DNA, persoana pentru care se cere efectuarea urmăririi penale ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007 – 2008, de la reprezentanţii unei companii austriece foloase materiale în valoare de 800.000 USD. Acestea au constat în plata unor servicii de consultanţă.

„În schimb, acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăţilor făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului.

Mai precis,  pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, susţin anchetatorii.

Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de luare de mită

DNA precizează că dosarul a fost constituit în 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat la cererea autorităţilor judiciare austriece.

„La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea DNA, a fost sesizat Senatul României să încuviinţeze efectuarea urmăririi penale faţă de aceeaşi persoană, pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită.  La data de 3 iunie 2019,  Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective”, explică DNA.

Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte şi alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată.

„Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menţionată cu referire la fostul demnitar”, menţionează DNA.

Reacția lui Tăriceanu

„Știu că acest dosar a fost deschis cu mult timp în urmă. Era o serie de acuzații care nu erau deloc evidente și clare și anume eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la procuratură se spunea că de fapt banii nu au ajuns la mine.

Banii ar fi fost luați de altcineva cu care eu nu am avut nicio legătură. Genul de dosar făcut de DNA pe considerente politice, deci un dosar care avea 17 mii d pagini trimis la Parlament în care nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea. E o însăilare de presupuneri și de aberații juridice care încercau să mă pună într-o lumină nefavorabilă ”, a spus Tăriceanu, la Antena 3.


Accesează: