Avocatul Toni Neacșu: Noua OUG confirmă că referendumul pe justiție a fost o cacealma politică

Avocatul Toni Neacșu: Noua OUG confirmă că referendumul pe justiție a fost o cacealma politicăAvocatul Toni Neacșu a explicat decizia CJUE privind prescriptia faptelor penale. Sursa foto: Arhiva EvZ

Noua OUG referitoare la completurile de 3 judecători confirmă, după părerea avocatului Toni Neacșu, o politizare a referendumului pe justiție din 2019.

Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, consideră că Ordonanța de Urgență referitoare la completurile de 3 judecători, adoptată recent de Guvernul Cîțu, este dovada faptului că referendumul pe justiție inițiat în 2019, de președintele Klaus Iohannis, a fost o „cacealma politică” anti-PSD.

„Nu a fost o consultare reală și constituțională a voinței poporului"

„Deci d-ul ministru Stelian Ion spune că referendumul din 2019 este valabil doar cât timp ministru al justiției este cineva de la PSD care amenință să aibă „intervenții neașteptate și nocive”. Referendumul e valabil doar pentru cei răi, cei buni pot face ce doresc și să nu țină cont de el. Mai mult, d-ul ministru interpretează „spiritul” referendumului, care evident este altul decât „litera” lui. Politic d-ul ministru spune negru pe alb că referendumul a fost o cacealma politică folosit contextual doar pentru a pune cu botul pe labe un partid politic, iar nicidecum o consultare reală și constituțională a voinței poporului, care a fost masa inertă de manevră, referendum pe care nu are de gând să îl respecte decât în litera lui, adică așa cum va înțelege d-lui, care este de partea băieților buni, ăia de bună cuviință".

"Nu te poți juca în nisip cu Constituția"

Fostul membru CSM atrage atenția că breasla avocaților are misiunea de a taxa derapajele politicienilor și "jocurile infantile" ale acestora, care afectează dreptul cetățenilor la procese echitabile.

„Eu cred că corpul avocaților are misiunea extrem de importantă de a veghea asupra derapajelor politicienilor în domeniul drepturilor fundamentale și a le sancționa ori de câte ori aceștia gafează. Este modul nostru de a ne respecta jurământul profesional care face referire la apărarea drepturilor și libertăților fundamentale, iluzorii fără supremația reală a Constituției. Tocmai de aceea cred că actualul Guvern ne-a dat o pâine bună de mâncat atunci când a stabilit compunerea completelor de judecată în 2021 fără să aibă acest drept. În continuare cred că trebuie să fiu judecat în apel în complete formate din 3 judecători, iar nu din completele d-lui Stelian Ion.

Dacă toți avocații, sau majoritatea, vom contesta legalitatea compunerii completelor d-lui Stelian Ion, poate va înțelege și clasa politică faptul că nu te poți juca în nisip nici cu Constituția nici cu dreptul cetățeanului de a fi judecat echitabil, iar nu după reguli emanate din jocul politic infantil de-a „eu sunt băiat bun, ală e cel rău””, a scris Toni Neacșu pe pagina sa de Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News