Motivele pentru care validarea Referendumului pe Justiție întârzie. O analiză a Radio Europa Liberă
- Vasile Andrei
- 19 iunie 2019, 14:39
Radio Europa Liberă face o amplă analiză în legătură cu motivele pentru care Curtea Constituțională a amânat până pe 27 iunie validarea Referendumului pe Justiție. Sursa citată arată că este neobișnuit, în cadrul procedurilor electorale din țara noastră, ca un plebiscit să fie validat atât de greu.
Așa cum se știe, alegerile europarlamentare și Referendumul pe Justiție au avut loc în aceeași zi, pe 26 mai. Rezultatele finale ale alegerilor au fost anunțate încă din 3 iunie, iar ca urmare mandatele pentru fiecare partid au fost împărțite, conform legislației.
Dacă în cazul alegerilor europarlamentare totul a mers fără probleme, alta e situația în cazul Referendumului.
Curtea Constituțională a României a anunțat deja amânarea deciziei privind validarea Referendumului pe Justiție, până pe 27 iunie.
Raportor al acestui amplu dosar este însuși președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu.
Radio Europa Liberă se referă, în continuare, la posibile motive pentru amânarea deciziei de amânare a validării Referendumului pe Justiție.
Unul dintre motive ar fi legat de posibila contestare a primei întrebări din cadrul referendumului, cea care se referă la interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție.
Pe de altă parte, Valer Dorneanu ar fi interesat să lămurească și diferența care ar putea exista între voturile exprimate la alegerile europarlamentare și voturile de la Referendum.
În acest context, Radio Europa Liberă a consultat specialiști în legislația de profil care au spus că e normal să existe asemenea diferențe.
Sursa citată mai arată că ar putea fi investigate și posibile nereguli în desfășurarea scrutinului electoral din 26 mai.
Radio Europa Liberă arată în continuare că în cadrul Curții Constituționale, în perioada aceasta, o treime dintre membri sunt proaspăt numiți.
În paralel, senatorul social-democrat Șerban Nicolae susține că ar exista posibile neconcordanțe între procesele verbale ale secțiilor de votare și datele communicate oficial de Biroul Electoral Central.
Cu toate acestea, sursa citată reamintește că și în 2012, la Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcția de președinte, validarea rezultatului a fost tergiversată pentru cțteva săptămâni.