Evenimentul Zilei > Actualitate > Avertisment! Grupurile de crimă organizată se pregătesc să intre în acțiune. Ținta: vaccinul anti-COVID-19
Avertisment! Grupurile de crimă organizată se pregătesc să intre în acțiune. Ținta: vaccinul anti-COVID-19

Avertisment! Grupurile de crimă organizată se pregătesc să intre în acțiune. Ținta: vaccinul anti-COVID-19

Autoritățile europene sunt convinse că vor avea bătăi de cap cu grupările mafiote care vor încerca să facă bani de pe urma vaccinurilor.

În această perioadă, în care vaccinurile create pentru a ține în frâu pandemia de coronavirus sunt la mare căutare și reprezintă cel mai mediatizat subiect, există și persoane care încearcă să dea lovituri financiare prin falsificarea lor. Un avertisment oficial în acest sens a fost lansat și de Catherine De Bolle, directoarea Agenţiei Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii (Europol).

Ea a spus că există pericolul apariției unor falsuri despre care să se spună că sunt benefice pentru imunizare. „Am trimis deja un avertisment statelor membre ale Uniunii Europene și le-am cerut să fie foarte vigilenți. Există un risc real ca grupurile de crimă organizată să încerce să exploateze necesitatea vaccinului pentru propriile beneficii financiare”, a spus Catherine De Bolle.

Falsurile pot să creeze mari probleme de sănătate persoanelor care le folosesc

Marele pericol nu este legat de banii pierduți, ajunși în buzunarele escrocilor. „Dacă deveniți victima unei astfel de fraude, aceasta poate avea, desigur, consecințe grave asupra sănătății. Europol încearcă să identifice posibilele puncte fierbinți la care există un risc deosebit de mare de infracțiuni și apoi avertizează autoritățile naționale. Există, de asemenea, o cooperare specială a poliției în UE pentru a proteja transporturile”, a mai anunțat oficialul Europol, conform brusselestimes.com.

Fiecare țară le gestionează după propriile planuri

Transportul vaccinurilor este organizat, în primă fază, de firma din Limburg, H. Essers, care are  un total de 600 de camioane frigorifice, ce îndeplinesc toate condițiile și sunt sigure pentru a aduce vaccinurile de la fabrica Pfizer din Puurs lângă Mechelen (Belgia) la aeroporturi sau centre de distribuție ale fiecăror țări membre din Uniunea Europeană. Apoi, fiecare guvern național le folosește așa cum crede de cuviință.

De acolo, transporturile vor fi distribuite centrelor de vaccinare în conformitate cu dispozițiile proprii ale statului membru, inclusiv securitatea asigurată de poliție și / sau de către militari.