Klaus Iohannis susține că nu va accepta ca Liviu Dragnea să ajungă prim-ministru, deoarece acesta este condamnat penal. Conform criteriilor preşedintelui, este necesar ca oamenii aflaţi în cele mai înalte funcţii ale statului să fie ireproşabili, tocmai pentru a fi inatacabili indiferent de deciziile luate, informează b1.ro.

Poziţia lui Iohannis în ceea ce o priveşte pe Laura Codruţa Kovesi nu este aceeaşi. Chiar dacă CNATDCU, organismul competent, a stabilit că lucrarea de doctorat a acesteia nu se ridică la nivelul standardelor, ea continuă să deţină titlul de doctor. Iohannis declarase mai demult că o persoană publică trebuie să demisioneze chiar dacă a plagiat fie și numai trei rânduri, iar CNATDCU a stabilit că șefa DNA a plagiat 556. 

Atitudinea lui Iohannis în ceea ce-i priveşte pe Liviu Dragnea şi Laura Codruţa Kovesi este analizată într-un editorial semnat Horaţiu Pepine, pentru Deutsche Welle.

”În cazul desemnării prim-ministrului, președintele României nu poate impune o hotărâre dacă nu procedează la fel în toate situațiile, dacă nu demonstrează că aplică tuturor și chiar lui însuși aceeași măsură. Desigur el poate încerca și poate reuși și prin diferite instrumente de coerciție (…), dar deciziile sale nu vor impune respect și nu vor fi acceptate în conștiințele oamenilor, dacă nu vor părea juste. Din nefericire, în momentul de față, autoritatea morală a președintelui este șubrezită din cauza indiferenței jucate cu care a tratat cazul Laurei Codruța Kövesi”, notează jurnalistul.

Unii ar putea argumenta că Laura Kovesi nu se află în aceeași situație precum Liviu Dragnea, căci acesta din urmă chiar a fost condamnat de către un tribunal. Totuși, argumentul nu stă în picioare, deoarece Iohannis însuși a susținut că nu se ghidează după legea 90/2001, ci după anumite considerente de ordin moral.

În acest caz, președintele are dreptate, consideră Pepine, căci, într-adevăr, nu legea contează, ci principiul care oferă ”suveranului” autoritatea morală de a impune ”supușilor” săi anumite decizii.

”Am văzut că mulți oameni politici și ziariști se străduiesc acum să-l convingă pe Liviu Dragnea să renunțe la ambițiile sale și să nu provoace o criză și au dreptate din punct de vedere practic. Dar dacă președintele nu va decide să-și extindă aria intransigenței morale, lumea va rămâne cu sentimentul apăsător că s-a comis o nedreptate. Iar o putere nedreaptă va fi pusă mereu sub semnul întrebării și nici măcar proiectele bune nu vor putea fi duse la bun sfârșit”, notează Horațiu Pepine, în finalul articolului pentru Deutsche Welle.