Atenție la măști! S-a declanșat sistemul de alertă. Pericol pentru români

Atenție la măști! S-a declanșat sistemul de alertă. Pericol pentru români

La puțin peste un an de la declanșarea pandemiei COVID-19, un număr de 172 de modele neconforme de măști de protecție au fost transmise în sistemul european de alertă. Prima alertă de acest gen a fost emisă la 28 aprilie 2020 și viza 4 tipuri de măști. Ultima alertă, cea de 33-a a fost emisă la 19 martie 2021.

Îngrijorări la nivel european și național privind eficiența măștilor de protecție. Un număr de 172 de modele de măşti neconforme au fost transmise în sistemul european rapid de alertă din aprilie 2020 şi până în prezent, potrivit unui comunicat remis luni de organizaţia de protecţie a consumatorilor InfoCons, relatează Agerpres .

Prima alertă a fost transmisă la 28 aprilie 2020

O primă alertă de acest gen a fost transmisă pe data de 28 aprilie 2020. Alerta viza atunci 4 tipuri de măşti de protecție, iar ultima şi cea de-a 33-a astfel de alertă a fost transmisă vineri, 19 martie 2021. Ea făcea referire la trei tipuri de măşti, conform sursei citate.

"172 de tipuri de măşti neconfome la 1 an de la declanşarea pandemiei în România! Sănătatea populaţiei este în siguranţă?!", se menţionează cu nedumerire în comunicatul InfoCons.

Sistemul rapid de alertă al Comisiei Europene pentru produse non-animale periculoase, Safety Gate, este un sistem în care ţările membre pot notifica alte state membre cu privire la comercializarea unor produse neconforme cu standardele europene.

Nesiguranța unei protecții complete oferită de masca neconformă

Comunicatul prezent al InfoCons vine să confirme nesiguranța pe care o poate oferi masca de protecție chiar și unei persoane bine intenționată care poartă un model comercializat despre care știe puține lucruri atunci când o achiziționează. Modelele cu adevărat eficiente de mască de protecție ar merita să fie un subiect mult mai dezbătut și mai atent analizat și monitorizat.

Devine evident, astfel, că o mască de proteție neconformă zădărnicește eforturile generale de limitare a pandemiei COVID-19 și pune în pericol atât viață personală a utilizatorului, cât și a celorlalți cetățeni care intră în vreun fel în contact cu respectivele persoane.

Mai mult, o brambureală în această privință, într-o chestiune atât de serioasă, alimentează teoriile conspiraționiste și dau apă la moară celor care manifestă un comportament anti-social și anti-reguli. Autoritățile statele și medicale au transmis în toate țările lumii că principalul instrument împotriva combaterii și răspândirii noului coronavirus îl reprezintă setul de reguli minime solicitate la nivel mondial. În paralel, se speră că avansarea campaniei de vaccinare va putea oferi prin avansarea ei tot mai multă siguranță împotriva temutului coronavirus.

Ne puteți urmări și pe Google News