CHIŞINĂU. Un site de ştiri este ameninţat cu închiderea de către procuratura moldoveană.
Cu doar o lună înainte de alegerile legislative anticipate din Republica Moldova, autorităţile de la Chi şinău şi-au reluat atacurile asupra presei anticomuniste.
Astfel, procuratura din capitala fostei republici sovietice a înaintat, săptămâna trecută, o sesizare agenţiei de stat MoldData, care administrează domeniile de internet, privind publicarea pe portalul Unimedia a unor comentarii ale cititorilor care, potrivit autorităţilor, „defăimează Republica Moldova, cheamă la violenţă şi dezordini în masă” şi „reprezintă „chemări publice la răsturnarea şi schimbarea prin violenţă a orânduirii constituţionale”.
Comentariile la care au făcut referire procurorii moldoveni în sesizarea lor au fost însă postate pe site-ul respectiv pe 6 aprilie, a doua zi după alegerile parlamentare şi în ajunul amplelor proteste de stradă de la Chişinău.
În consecinţă, MoldData a trimis, vineri, o scrisoare oficială către conducerea Unimedia în care ameninţă publicaţia cu o „iminentă reziliere a numelui de domeniu pe motivele invocate în sesizarea procurorului” în cazul în care se vor mai autoriza astfel de comentarii.
Unul dintre mesajele postate de cititori şi care ar fi atras atenţia autorităţilor este o ameninţare la adresa familiilor poliţiştilor care ar fi torturat tinerii manifestanţi după protestele din 7 aprilie faţă de victoria comuniştilor.
Portalul Unimedia nu este la primul conflict cu autorităţile moldovene, la începutul anului trecut Procuratura Generală şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) solicitând conducerii site-ului IP-urile mai multor cititori care postaseră comentarii anticomuniste. Publicaţia electronică a refuzat atunci să dea curs solicitării.
Parchetul minimalizează obiectivul demersului
Procuratura de la Chişinău a ca lificat drept pure speculaţii informaţiile potrivit cărora instituţia ar viza închiderea portalului Unimedia. „Prin sesizarea remisă între prinderii de stat MoldData, Procuratura capitalei nu a cerut decât asigurarea respectării legislaţiei în vigoare, neadmiterea chemărilor cu caracter extremist sau xenofob - cerere care în niciun fel nu limitează dreptul la libera exprimare şi, cu atât mai mult, nu urmăreşte scopul de lichidare a site-ului”, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Procuraturii.
OPOZIŢIA SUB ASEDIU
Voronin îşi modifică strategia
Într-un interviu acordat săptămâna trecută postului de radio Vocea Americii, liderul de la Chişinău a mutat atacurile la adresa formaţiunilor moldoveneşti de opoziţie într-un alt registru.
El le-a calificat drept partide „extremiste de dreapta, corupte, cărora le sunt străine valorile europene” pentru că îl ridică la rang de erou pe mareşalul Ion Antonescu, „organizatorul şi persoana care se face vinovată de Holocaustul de pe teritoriul Moldovei şi al României”.
În concluzie, a apreciat Voronin lupta politică înaintea alegerilor din 29 iulie va fi destul de dură. Preşedintele moldovean în exerciţiu a denunţat, de asemenea, retorica utilizată de liderii de la Bucureşti, „inadmisibilă pentru un stat UE şi NATO”.
Declaraţiile ostile ale lui Voronin şi recentele sale manevre de pe scena politică internă, precum numirea lui Iurie Roşca în postul de vicepremier, au determinat portalul rusesc Lenta să pună la îndoială nivelul de cultură al liderului moldovean, dar şi sănătatea sa mintală. Site-ul trece în revistă remarcile mai mult decât directe făcute de Voronin la adresa opozanţilor săi.