Asigurarea de sănătate pentru românii fără venituri. Suma de plată în 2024

Asigurarea de sănătate pentru românii fără venituri. Suma de plată în 2024 Medic Sursa foto: Photo 77511917 © Andrey Popov | Dreamstime.com

Românii care nu au venituri înregistrate oficial își pot plăti singuri contribuțiile pentru asigurarea de sănătate. Astfel, vor beneficia de servicii medicale în sistemul public de sănătate. În cazul în care nu dețin o astfel de asigurare, ei au dreptul doar la servicii de urgență.

Asigurarea de sănătate pentru românii care nu au venituri fiscalizate va costa 1.980 de lei. Aceste persoane pot plăti din buzunar contribuțiile la asigurările sociale de sănătate (CASS). Dacă plata se face între ianuarie - iunie, asigurarea acoperă 12 luni, de la data trimiterii declaraţiei unice la Fisc.

Asigurarea de sănătate pentru persoanele fără venituri

Asigurarea socială de sănătate e opţională pentru persoanele fără venituri fiscalizate. Aceste persoane nu sunt exceptate prin lege de la plata contribuţiilor sociale de sănătate (CASS). Oamenii fără venituri fiscalizate nu beneficiază de asigurarea de sănătate, drept care singurele servicii medicale de care beneficiază gratuit sunt incluse în pachetul minimal.

În principal este vorba despre urgențele medicale şi de tratamente pentru bolile cu potenţial endemoepidemic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă aceste persoane vor să beneficieze de servicii medicale cuprinsedecontate de Casele de Asigurări de Sănătate, trebuie să se asigure opţional la sănătate prin intermediul declaraţiei unice. Persoanele fără venituri fiscalizate, care se asigură opţional la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, datorează CASS calculată aplicând cota de 10% asupra bazei de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe economie.

CNAS, indemnizație

Sursa foto: Dreamstime.com

Contribuțiile pentru o persoană neasigurată

Salariul minim brut pe economie este în prezent de 3.300 de lei. Prin urmare, cei care doresc să se asigure opţional la sănătate, în ianuarie, trebuie să completeze declarația unică. Aceasta va fi transmisă la Fisc. În baza sa persoana respectivă urmează să beneficieze de  asigurarea de sănătate obligatorie. Aceasta va fi valabilă timp de 12 luni care curg începând cu ianuarie 2024.

Asigurarea opţională costă, în anul 2024, 1.980 de lei, iar suma poate fi plătită la Fisc până în 25 mai 2025. Costurile ar putea crește în condițiile în care salariul minim pe economie se va modifica, așa cum se preconizează, în iulie 2024.

Modelul declaraţiei unice aferentă acestui an urmează să fie aprobat prin Ordin al preşedintelui ANAF. Docuementul va fi valabil pentru veniturile estimate a fi realizate în anul următor. În 2023, ANAF a lansat în dezbatere publică, la 28 decembrie, proiectul de model al declaraţiei unice ce va fi utilizat în 2024.

Asigurarea de sănătate opțională s-a scumpit

Asigurarea socială opțională s-a scumpit Sursa foto: Photo 113867093 © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com

Asigurarea de sănătate

Accesul la serviciile medicale publice se face prin plata contribuțiilor sociale de sănătate. În cazul oricărui adult cu capacitate de muncă, aceste contribuții validează calitatea de asigurat, dacă este declarată și plătită conform legii.

CASS este reținută și plătită de angajator din salariul brut, astfel că salariatul nu are obligația declarării și plății contribuției. Cota CASS este de 10%, astfel că, la un salariu minim de 2.080 lei, se plătesc 208 lei/lună.