Angajații CNAS vor noi măriri de salarii. Protest în fața instituției

Angajații CNAS vor noi măriri de salarii. Protest în fața instituției Sursa foto: Arhiva EVZ

Protest pentru salarii mai mari la Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate. Angajații instituției, dar și cei care lucrează în cadrul structurilor la nivel județean cer venituri mai mari. Ei au întrerupt lucrul, conform unui anunț prealabil, pe termen nelimitat, până la rezolvarea revendicărilor. Salariaţii din Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate vor protesta prin întreruperea lucrului. Pe durata maniestării vor asigura doar urgenţele.

Protest pentru salarii mai mari la Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate (CNAS) și în cadrul structurilor teritoriale. Angajații instituției solicită venituri mai mari arătând că salariile le-au rămas la nivelul din 2018. În acest context, până la rezolvarea revendicărilor, au decis să întrerupă lucrul. Pe durata grevei, salariații din structurile caselor județene de sănătate vor rezolva doar problemele legate de urgențe.

Salariații din cadrul structurilor CNAS au inițiat acest protest pentru salarii mai mari încă de săptămâna trecută. Aceștia refuză să-și reia activitatea dacă nu le vor fi soluționate revendicările. La mișcarea inițiată în urmă cu aproape o săptămână iau parte și angajați ai Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti

„Această decizie survine ca urmare a faptului că, după luni de zile de dialog şi de aşteptare, am constatat că pentru cei mici ca număr, în ciuda răspunderilor sociale majoare pe care aceştia le au, nu se găsesc soluţii. Însă sunt găsite soluţii satifăcătoare şi imediate pentru cei mari, de ordinul zecilor de mii de salariaţi”, arăta Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate (FSCAS), într-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Protest pentru salarii în toată țara

Blocul Național Sindical, din care face parte și organizația FSCAS, a anunțat că, protestul angajaților din sistemul caselor de sănătate s-a extins. În acest moment, angajații din toate județele revendică salarii mai mari.

„Protestele angajaţilor din cadrul CNAS/ CAS judeţene se desfăşoară în toate judeţele ţării. Protestul a început de joi, 2 noiembrie şi continuă pe perioadă nedeterminată. La acest moment, în toate judeţele ţării, angajaţii protestează fie în birouri prin întreruperea lucrului, fie în faţa instituţiilor”, au transmis reprezentanţii Blocului Naţional Sindical legat de noul protest pentru salarii la CNAS.

Potrivit liderilor sindicali acest protest pentru salarii nu va afecta urgențele. Lucrătorii Casei de Sănătate vor asigura servicii pentru situații prioritare între orele 08.00-09.00 şi 16.00-17.00. Este vorba despre servicii pentru duplicarea cardurilor de sănătate, aprobări pentru aparate de oxigen, stome etc. De asemenea, vor fi prestate servicii din categoria celor necesare gravidelor ori persoanelor cu dizabilităţi.

Protest pentru salarii la CNAS

Protest pentru salarii mai mari la CNAS. Sursa foto: CNAS

Legea salariilor CNAS deturnată de politicieni

Acest protest pentru salarii mai mari vine după ce reprezentanții salariaților și conducerea CNAS au încercat rezolvarea problemelor prin negocieri. În acest sens a fost promovat un proiect de lege menit să asigure corecțiile pentru veniturile angajaților din cadrul structurii.

Aceștia nu au mai beneficiat de o majorare salarială încă din 2018, deși în perioada pandemiei de COVID-19, instituţia a funcţionat la capacitate maximă. Doar așa au fost asigurate finanţările necesare tuturor furnizorilor de servicii medicale. Legea, însă a fost deturnată, de politicieni, în Parlament.

„Deşi proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiţi miniştri şi parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariaţi din sectorul de sănătate publică (nu puţini la număr), ce nu erau vizaţi de proiectul legii”, au mai arătat sindicaliștii justificând acest protest pentru salarii.

Protestul este generalizat, pe perioadă nedeterminată, şi a fost provocat de lipsa dialogului social, dar și de faptul că nu au fost găsite soluții pentru problemele salariale.