CNAS, grevă generală pentru măriri de salarii. Tot sistemul de sănătate, afectat
- Alexandru Sălăvăstru
- 9 noiembrie 2023, 20:14
Angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor sista din 12 noiembrie plăţile către spitale şi furnizorii de servicii. Anunțul a fost făcut joi, de către reprezentanţii BNS.
Continuă protestele Caselor Județene de Asigurări de Sănătate. Joi dimineață, reprezentanții Caselor Județene s-au adunat în fața Casei Naționale de Sănătate, din București. Protestul angajaților CNAS va afecta tot sistemul de sănătate.
Greva CNAS: Se vor sista plățile către spitale și furnizorii de servicii
Liderul BNS (Blocul Național Sindical) Dumitru Costin a declarat că legea care prevede creșteri salariale pentru angajații Caselor de Sănătate se află la Camera Deputaților și a fost de mai multe ori retrasă de pe ordinea de zi.
Aceștia amenință că vor sista plăţile către spitale şi furnizorii de servicii:
„Începând cu data de 12 noiembrie 2023, angajaţii CNAS, membri ai Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată Blocului Naţional Sindical, aflaţi în protest generalizat la nivel naţional pe perioadă nedeterminată, vor sista plăţile către spitale şi furnizorii de servicii", se arată într-o informare a BNS.
Angajaţii Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate au protestat, joi, alături de colegii lor din Casa Naţională de Sănătate, în faţa sediului CNAS.
Dumitru Costin anunță că întreg sistemul va fi afectat
Prezent la protest, preşedintele BNS, Dumitru Costin, a avertizat că vor fi întârzieri foarte mari la plata serviciilor entităţilor contractante cu Casa de Asigurări:
„Vor fi întârzieri foarte mari în plata serviciilor entităţilor contractante cu Casa. Discutăm de spitale publice, private, discutăm de lanţuri de farmacii, discutăm de firme care vor să-şi recupereze banii de concedii medicale pe care le-au plătit. Deci, întregul sistem va fi afectat”, a spus acesta.
Dumitru Costin acuză că salariile nu au mai crescut din 2018, iar 2.500 de angajaţi fac munca pentru 4.000:
„În câteva zile, oamenii din spitale, angajaţii din toate spitalele din România, se vor duce la bancomate şi vor vedea că nu le-au fost alimentate cardurile pentru că oamenii ăştia nu mai fac nicio plată până când problema lor nu este rezolvată. Gândiţi-vă că au nişte salarii din 2018, nu a mai crescut cu un leu leafa, muncesc de le sar ochii din cap. 2.500 de angajaţi fac munca pentru 4.000 şi nimeni nu vrea să rezolve această problemă, care nu înseamnă un efort care să dea România peste cap, în niciun caz. Banii sunt în bugetul Casei, nu au nevoie de suplimente. (...) O să rămânem aici. Oamenii continuă protestul în toată ţara până când se găseşte o soluţie", a declarat liderul mișcării sindicale.
Doar urgențele vor fi rezolvate de angajații CNAS
Cei de la BNS spun că au încercat să rezolve problema salariilor prin intermediul unui proiect de lege. Proiectul nu a mai fost adus în discuție de Camera Deputaților, unde se află acum. Acesta includea majorări salariale pentru toţi angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate.
Doar urgențele vor fi rezolvate de angajații Casei de Asigurări, între orele 08.00-09.00 şi 16.00-17.00. Această măsură se aplică pe toată perioada protestului potrivit BNS. Urgențele sunt următoarele: serviciile pentru duplicarea cardurilor de sănătate, aprobări pentru aparate de oxigen, stome sau servicii necesare gravidelor ori persoanelor cu dizabilități.
Angajații cer salarii decente și au scandat joi în fața sediului CNAS :
"Vrem salarii şi dreptate Caselor de Sănătate!", "Nu plecăm, nu cedăm!", "Vrem salarii decente!", "Mereu sacrificaţi, niciodată respectaţi!".
Protestele au început acum o săptămână și sunt desfășurate pe o perioadă nedeterminată.