Evenimentul Zilei > Social > TRAGEDIE în LUMEA ARTISTICĂ. S-a STINS din VIAȚĂ o LEGENDĂ a baletului. DETALII CUTREMURĂTOARE
TRAGEDIE în LUMEA ARTISTICĂ. S-a STINS din VIAȚĂ o LEGENDĂ a baletului. DETALII CUTREMURĂTOARE

TRAGEDIE în LUMEA ARTISTICĂ. S-a STINS din VIAȚĂ o LEGENDĂ a baletului. DETALII CUTREMURĂTOARE

Miercuri, artistul newyorkez Arthur Mitchell, primul dansator vedetă afro-american, a murit la vârsta de 84 de ani, a anunţat Dance Theatre of Harlem, compania de dans pe care a cofondat-o în 1969.

Născut şi crescut în Harlem, după ce a fost reperat în musicalul „House of Flower” al scriitorului Truman Capote. dansatorul a intrat în compania New York City Ballet, în 1955, informează AFP, scrie Agerpres.

Într-un interviu acordat în iunie cotidianului New York Times, Arthur Mitchell a rememorat primele reacţii ostile ale publicului şi comentariile rasiste, când a interpretat primul său rol principal în sezonul 1955-56. În 1957, coregraful de origine rusă George Balanchine, cofondator al New York City Ballet, îi oferă primul rol principal în „Agon”, pe care l-a interpretat alături de balerina alba Diana Adams, ceea ce nu se mai văzuse vreodată.

„Toată lumea era împotriva lui”, a spus Arthur Mitchell referindu-se la Balanchine. „Ştia că aşa o să se întâmple, aşa că m-a avertizat (…) prietene trebuie să fii perfect, mi-a spus el”, a povestit Mitchell.

Cu toate că avea o carismă ieşită din comun şi era dotat cu o eleganţă naturală, el a refuzat mult timp să fie mediatizat ca primul dansator de culoare american care ajunge la un asemenea nivel. În anul 1962, Arthur Mitchell devine primul dansator vedetă afro-american din istorie. El a dansat cu compania New York City Ballet până în 1970.

 

Angajat în mişcarea pentru drepturile civice, alături de Karel Shook, el a creat în 1969, compania Dance Theatre of Harlem, susţinând primele sale cursuri într-o fostă parcare de pe strada 152. După 50 de ani, „DTH” a devenit o instituţie. În iunie 2015, la 40 de ani de la primii paşi ai lui Arthur Mitchell alături de New York City Ballet, dansatoarea Misty Copeland a devenit prima dansatoare americană de culoare promovată primă balerină.