Evenimentul ZileiActualitateArhipelagul Tonga din Oceanul Pacific a avut de suferit. Daune semnificative după erupţia vulcanică

Arhipelagul Tonga din Oceanul Pacific a avut de suferit. Daune semnificative după erupţia vulcanică

Arhipelagul Tonga din Oceanul Pacific a avut de suferit. Daune semnificative după erupţia vulcanică
Prim-ministrul neozeelandez, Jacinda Ardern, a anunțat azi că anumite zone din arhipelagul Tonga, în Oceanul Pacific, au suferit daune semnificative din cauza puternicei erupții a vulcanului submarin care a provocat și un val de tsunami.

Amenințarea cu val mareic pentru țările riverane Oceanului Pacific a trecut, potrivit Centrului de Alertă pentru Tsunami din Pacific. Premierul neozeelandez, Jacinda Ardern, a spus că liniile de comunicații au fost întrerupte, iar prioritatea o constituie aprovizionarea cu apă, contaminată de norul de cenușă.

La o conferință de presă, premierul a anunțat că Noua Zeelandă se pregătește să trimită mâine avioane de supraveghere în Tonga, care vor survola zona și vor evalua amploarea pagubelor provocate de erupția violentă a vulcanului subacvatic, situat la 65 de kilometri distanță de statul insular.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că Guvernul Statelor Unite, profund îngrijorat după erupția vulcanică și tsunami, se pregătește să trimită ajutoare în arhipelagul Tonga. Vulcanul submarin a erupt ieri timp de opt minute, producând un tsunami care a inundat coastele Pacificului din Japonia până în Statele Unite și trecând prin Peru, unde două persoane s-au înecat din cauza valurilor neobișnuit de înalte.

Autoritățile nipone au sfătuit un sfert de milion de persoane să își părăsească locuințele și să se adăpostească în zone înalte. Şi în Chile, ţară situată la o distanță de 10.000 de km de Tonga, s-au înregistrat inundații provocate de tsunami, potrivit Rador.


Accesează: