Noua Zeelandă scoate în afara legii „terapia de conversie” LGBTQ. Câţi ani de închisoare vor primi cei care practică terapia

Noua Zeelandă scoate în afara legii „terapia de conversie” LGBTQ. Câţi ani de închisoare vor primi cei care practică terapia sursa foto. EVZ

Noua Zeelandă a introdus vineri un nou proiect de lege care, dacă devine lege, va face din „terapia de conversie” destinată persoanelor LGBTQ o infracțiune care se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare.

Terapia de conversie se referă la o gamă largă de eforturi pentru a modifica orientarea sexuală, identitatea de gen sau expresia de gen a unei persoane, cunoscută drept terapie de conversie LGBT. „Practicile de conversie nu îşi au locul în Noua Zeelandă modernă. Sunt bazate pe convingerea falsă că orientarea sexuală a oricărei persoane, identitatea de gen sau exprimarea genului este greşită şi are nevoie să fie reparată. Măsurile propuse au ca obiectiv oprirea acestor practici, care nu funcţionează, sunt discreditate şi au efecte negative”, a declarat vineri ministrul Justiţiei, Kris Faafoi

El a adăugat: „Profesioniştii din sănătate, liderii religioşi şi activiştii pentru drepturile omului de aici şi din străinătate s-au exprimat împotriva acestor practici ca fiind dăunătoare şi cu potenţial de a perpetua prejudecăţile, discriminarea şi abuzul faţă de membrii comunităţii curcubeu”.

Potrivit noii legislaţii, oricine realizează astfel de practici asupra unei persoane cu vârstă mai mică de 18 ani sau asupra uneia care nu are capacitate de decizie poate primi o pedeapsă cu până la 3 ani de închisoare.

Practicile de conversie care cauzează leziuni grave pot fi pedepsite cu până la 5 ani de închisoare

Guvernul a spus că legea nu abordează exprimarea generală a convingerilor religioase sau principii despre sexualitate şi gen. Astfel de legi au fost adoptate anterior şi în Canada, Marea Britanie şi Australia.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA nu au interzis prin lege terapia de conversie, dar unele state, inclusiv California, Colorado, New York, Washington şi Utah, interzic practica într-o anumită măsură. American Medical Association a condamnat practica drept „dăunătoare şi ineficientă”.

Cu obiectivul de a schimba orientarea sexuală a unei persoane sau identitatea de gen, terapia de conversie poate include discuţii, hipnoză, şocuri electrice şi post. În cazuri extreme, a fost raportat că poate fi vorba despre exorcism şi „viol corectiv”, în cazul lesbienelor.

Oprirea terapiei de conversie a fost una dintre promisiunile făcute de prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern în campania pentru al doilea mandat obţinut anul trecut.

Regina Elisabeta a II-a a anunțat în luna mai că guvernul britanic va încerca să interzică această practică

Aproximativ 700.000 de adulți LGBTQ  au fost supuși unei forme de terapie de conversie, potrivit unui raport din 2019 al Institutului Williams de la UCLA School of Law. Organisme de sănătate, inclusiv Asociația Psihologică Americană, spun că nu există dovezi că practicile de conversie au succes în schimbarea sexualității sau a identității de gen.

Shaneel Lal, un supraviețuitor și activist care a contribuit la promovarea schimbării legii din Noua Zeelandă, a salutat proiectul de lege și a implorat susținătorii de pe Twitter să se pregătească să satină proiectul, pe măsură ce este dezbătut, informează Washingtonpost.