Evenimentul Zilei > Actualitate > Tsunami în Pacific, după o majoră erupție vulcanică. Localnicii au evacuat de urgență regiunea VIDEO
Tsunami în Pacific, după o majoră erupție vulcanică. Localnicii au evacuat de urgență regiunea VIDEO

Tsunami în Pacific, după o majoră erupție vulcanică. Localnicii au evacuat de urgență regiunea VIDEO

Autoritățile din insulele din Pacific au emis avize și avertismente prin care au îndemnat populația să caute terenuri mai înalte unde să se adăpostească, după o erupție vulcanică de mari dimensiuni, produsă de un vulcan submarin, care a dat naștere unui tsunami ce a inundat regiunea.

Insula Tonga, din Pacific, s-a confruntat sâmbătă, 15 ianuarie, cu o mare erupție vulcanică, urmată de un tsunami care a inundat părți din capitala Nuku’alofa.

Un tsunami de mari proporții a inundat orașul

Valurile de apă au atins o înălțime de 83 de centimetri (2,7 picioare) în Nuku’alofa, potrivit Centrului de alertă pentru tsunami din Pacific, cu sediul în SUA. Momentan, nu există informații privind pagubele materiale sau victimele.

Imaginile postate pe rețelele de socializare au surprins momentul în care tsunamiul a străpuns linia de coastă și a inundat orașul.

Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific a transmis că valuri mari de tsunami au fost detectate de către indicatoarele de nivel al mării în Pago Pago, capitala teritoriului american Samoa Americană, situat la aproximativ 940 de kilometri de Tonga.

Localnicii au trebuit să evacueze „imediat” zona

Oficialii din regiunea amintită au emis inițial o alertă de tsunami și le-au spus locuitorilor să se evacueze „imediat” spre zone mai înalte. Avertizarea a fost ridicată la scurt timp după aceea.

Fiji a emis, de asemenea, un avertisment de tsunami, încurajând rezidenții să evite țărmurile „din cauza curenților puternici și a valurilor periculoase”.

Noua Zeelandă, aflată la peste 2.000 de kilometri distanță de locul erupției vulcanice, a emis, de asemenea, o avertizare de tsunami.

Agenția Națională de Management al Situațiilor de Urgență din Noua Zeelandă a declarat că unele părți ale țării se pot confrunta cu „curenți puternici și neobișnuiți și valuri imprevizibile la țărm”.

Erupție neașteptată a unui vulcan submarin

Erupția de sâmbătă, 15 ianuarie, a fost cea mai recentă dintr-o serie de astfel de fenomene ale vulcanului submarin Hunga Tonga, Hunga Ha’apai. Erupția în cauză este a doua în decurs de două zile.

O erupție anterioară, care s-a produs vineri, a declanșat pene de cenușă și nori de fum extinzându-se până la 20 de kilometri în atmosferă, potrivit dw.com.

Vulcanul a prezentat o activitate intermitentă până în luna decembrie a anului trecut. Vineri, oamenii au fost sfătuiți de oficiali să rămână acasă și să protejeze apa potabilă și bunurile pe care le dețin.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: