Gaură în mijlocul Oceanului Pacific pentru a lămuri un mister milenar. Cercetătorii au coborât la 8000 de metri adâncime

Gaură în mijlocul Oceanului Pacific pentru a lămuri un mister milenar. Cercetătorii au coborât la 8000 de metri adâncimeCutremur. Sursa foto: dreamstime.com

O echipă de cercetători au forat o gaură la aproape 8.000 de metri în Oceanul Pacific, pentru a studia motivele cutremurului din regiune.

Echipa care lucrează în largul coastei Japoniei a făcut o gaură pe fundul mării Pacificului, mai adâncă față de orice alta făcută înaintea sa.

Pe data de 14 mai, oamenii de știință de la bordul navei Kaimei, au folosit un burghiu lung și subțire, de aproape 8000 de metri. Pentru această operațiune au așteptat două ore și 40 de minute până când burghiul a ajuns pe fundul oceanului. Acolo, echipa a extras o parte din sediment, cu lungimea de 37 de metri, chiar înainte de a se ridica carcasa.

Forajul a avut loc în zona în care a lovit cutremurul de 9.1

Situl de foraj a fost situat foarte aproape de epicentrul locului unde a avut loc cutremurul cu magnitudinea de 9,1, care lovise regiunea în 2011, producând un tsunami care a lovit centrala nucleară, Fukushima Daiichi, declanșând o topire rapidă. Prin studierea sedimentelor din acea zonă, cercetătorii speră să afle cât mai multe lucruri despre istoria cutremurului.

Această operațiune de forare reușește să bată recordul anterior a forajului oceanic. Timp de aproape 50 de ani, acest record a aparținut navei de cercetare Glomar Challenger, care scufundase un echipaj în șanțul Mariana în 1978.  Acea operațiune a reușit să recupereze un sediment la aproximativ 7000 metri.

Cea mai mare gaură săpată a fost de 12.200 m

Cea mai adâncă gaură săpată vreodată revine Borehole-ului Kola Superdeep, creat de oamenii de știință ruși din nordul Peninsulei Kola din nordul țării, în 1989. Forajele acestui proiect au început în 1970, ajungându-se la adâncimea de 12.200 m, conform livescience.com.

Proiectul Kola a obținut mai multe eșantioane geologice, dar, din păcate, nici măcar o comoară îngropată. În final, nu a existat vreo pierdere. Uneori, în Siberia, aurul cade doar din cer.

 

Ne puteți urmări și pe Google News