Evenimentul Zilei > Social > Daea are probleme mari. REVOLTĂ FĂRĂ PRECEDENT în Agricultură. Breaking news
Daea are probleme mari. REVOLTĂ FĂRĂ PRECEDENT în Agricultură. Breaking news

Daea are probleme mari. REVOLTĂ FĂRĂ PRECEDENT în Agricultură. Breaking news

Un nou scandal a izbucnit la Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agriculpură (APIA). Angajații acestei instituții se plâng că în perioada în care se acordă subvențiile agricole, aceștia sunt nevoiți să stea peste program, din cauza volumului mare de muncă. Orele suplimentae nu sunt nici plătite, nici recuperate.

Această decizie a provocat nemulțumiri în rândul angajaților, care declară că drepturile le sunt încălcate.  De asemenea, aceștia mai se plâng și de faptul că sunt nevoiți să facă o parte din munca funcționarilor de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurarle, unde „programul este mai relaxat, iar salariile sunt mai mari”.  Pe lângă asta, salariații au declarat că Inspectoratul Teritorial de Muncă nu se sesizează niciodată cu privire la orele  suplimentare de muncă.

Potrivit Contractului de muncă încheiat cu APIA, programul este de 8 ore de muncă pe zi, 5 zile pe săptămână, 4 ore de muncă pe săptămână. În cazuri deosebite, în care se dovedește că este necesar, angajatorul și Sindicatele pot purta negocieri pentru a a stabili ore flexibile de muncă. Orele prestate peste program, la solicitarea angajatorului, dar și cele în zilele nelucrătoare,  sunt ore suplimentare. Angajații pot fi solicitați să presteze ore suplimentare numai cu consințământul lor.