Evenimentul Zilei > Justitie > Apele Române, controlată de DNA în cazul chelneriței angajate ca inginer. Șase persoane puse sub acuzare
Apele Române, controlată de DNA în cazul chelneriței angajate ca inginer. Șase persoane puse sub acuzare

Apele Române, controlată de DNA în cazul chelneriței angajate ca inginer. Șase persoane puse sub acuzare

Cazul chelneriței angajate pe post de inginer la compania de stat Apele Române a ajuns în atenția DNA. Ancheta a demonstrat abuzul în serviciu al mai multor angajați.

DNA a pus în total  sub urmărire penală 6 persoane, între care directorul Administrației Bazinale de Apă „Prut-Bârlad” Petru Avram și primarul și viceprimarul localității sucevane Vatra Moldoviței, în dosarul privind angajările de la Apele Române.

Acuzațiile DNA: abuz în serviciu, obținere de foloase necuvenite și complicitate la abuz în serviciu

Acuzațiile formulate de DNA includ abuz în serviciu, obținere de foloase necuvenite și complicitate la abuz în serviciu, relatează Digi 24. Fosta chelneriță, angajată pe un post de inginer la Apele Române, este acuzată de complicitate la abuz în serviciu.

În consecință, procurorii au dispus începerea urmării penale a primarului comunei Vatra Moldoviței, Virgil Saghin, a viceprimarului Gabriel Niga, cu atribuții de primar la data faptei, precum și a secretarului general al primăriei comunei, Ana Boca, pe care îi acuză de abuz în serviciu. Simultan fost demarată urmărirea penală pentru abuz în serviciu a directorului Administrației Bazinale de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”, Petru Avram.

O tânără care a lucrat ca ospătăriţă, apoi s-a angajat va manager de cafenea, manichiuristă şi, vreme de 3 zile, angajată la Primăria Vatra Moldoviţei și fost angajată pe post de inginer la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad. Aceasta susținne că a terminat Facultatea de Chimie. Publicația Recorder a dezvăluit cazul, după ce un inginer cu vechime în companie, Gabriel Mustățea, a reclamat că tânăra a fost angajată fără concurs și că nu avea niciun fel de experiență în gestionarea inundațiilor.

Comunicatul DNA: Angajarea fostei chelnerițe ar fi doar rezultatul unor favoruri

„La data de 16 decembrie 2020, Iancu Simona-Elena a fost numită în funcția de administrator public în cadrul Aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviței (jud. Suceava), iar la data de 22 decembrie 2020, din acea funcție, a fost detașată ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași .

Din cercetările efectuate în cauză până în acest moment, reiese că angajarea lui Iancu Elena-Simona la Primăria comunei Vatra Moldoviței ar avea un caracter fictiv, în sensul că, cei trei suspecți, primarul Saghin Virgil, secretara generală a comunei Boca Ana și directorul ABA „Prut-Bârlad” Avram Petru, dar și beneficiara demersurilor, suspecta Iancu Simona-Elena, ar fi avut de la început reprezentarea că aceasta din urmă nu va activa în cadrul Primăriei comunei Vatra Moldoviței, că angajarea acesteia ar fi doar rezultatul unor favoruri și că ar servi doar ca bază aparent legală pentru promovarea, prin detașare, în funcția urmărită de la început, respectiv cea din cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași.

DNA: Nu ar fi desfășurat nicio oră de muncă. Simultan cu angajarea ar fi început demersurile pentru detașare

A reieșit că Iancu Simona-Elena nu ar fi desfășurat nici măcar o oră de muncă la Primăria comunei Vatra Moldoviței, că documentele necesare angajării acesteia la primărie fie ar lipsi, fie ar fi fost întocmite retroactiv și fără respectarea normelor legale, și că nu i s-ar fi întocmit nici fișa postului (asimilat cu contractul de management în cazul administratorului public) la momentul când a fost numită. În plus, aproape simultan cu angajarea ar fi început demersurile pentru detașare, în condițiile în care experiența ori capacitatea profesională a acesteia nu aveau nimic în comun cu postul ocupat la primărie și nici cu cel pentru care a solicitat detașarea la ABA „Prut-Bârlad”.

În legătură cu cele descrise mai sus, suspecții Avram Petru, Saghin Virgil, Boca Ana, fiecare în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenție, mai multe dispoziții legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc), fiind sprijiniți de suspecta Iancu Simona-Elena.

Printr-o schemă similară, Mețler Stelian a fost angajat la data de 22 iunie 2020 într-o funcție de personal contractual la Primăria comunei Vatra Moldoviței, iar la data de 1 iulie 2020, din acea funcție, a fost detașat pentru șase luni ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași.

Mai mult, după detașare, directorul Avram Petru ar fi dispus delegarea lui Mețler Stelian la un alt compartiment față de cel pentru care se aprobase detașarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit. După cele șase luni prevăzute în contract, detașarea avea să fie prelungită.

În legătură cu cele descrise mai sus, suspecții Avram Petru, Niga Gabriel, Saghin Virgil și Boca Ana, fiecare în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenție, mai multe dispoziții legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc), fiind sprijiniți de suspectul Mețler Stelian.

Faptele descrise ar fi determinat obținerea de foloase necuvenite de către Iancu Simona-Elena și Mețler Stelian, constând în remunerațiile și alte drepturi salariale încasate de aceștia în cadrul ABA „Prut-Bârlad”, pe perioada detașării și, respectiv a prelungirii acesteia, sume ce se constituie ca prejudiciu în dauna ABA „Prut-Bârlad” Iași (…)”

Sursa foto: Recorder

Citește și: Cum se minte la Apele Române ! Cum l-am prins pe directorul Ovidiu Vișan cu minciuna