Evenimentul Zilei > Sport > Antrenorii din spatele Larisei Iordache. Cine a ajutat-o să facă performanță
Antrenorii din spatele Larisei Iordache. Cine a ajutat-o să facă performanță

Antrenorii din spatele Larisei Iordache. Cine a ajutat-o să facă performanță

Revenirea spectaculoasă a Larisei Iordache, care a devenit cea mai medaliată gimnastă din România, din istoria Campionatelor Europene, se datorează și antrenorilor săi, Lăcrămioara și Cristian Moldovan.

În vârstă de 24 de ani, Larisa Iordache a demonstrat la Campionatele Europene de gimnastică de la Mersin că se poate reveni într-o competiție de acest nivel, prin muncă asiduă, chiar și după o absență de trei ani. Gimnasta din România a obținut două medalii de aur, la bârnă și la sol, două de argint, cu echipa la individual compus echipe și la sărituri, precum și locul al 4-lea la paralele. Astfel, ea a depășit-o pe Cătălina Ponor la medaliile obținute la Europene, cu 16 distincții, raportat la 13.

Larisa Iordache datorează această performanță deosebită și celor doi antrenori care au pregătit-o, încă de pe vremea junioratului, soții Cristian și Lăcrămioara Moldovan. Aceștia au însoțit-o și la Campionatele Mondiale de la Nanning, din China, din 2014, anul în care Mariana Bitang și Octavian Belu s-au retras de la echipa națională de gimnastică, după cum relatează publicația Rețete și Vedete.

Cine sunt antrenorii Larisei Iordache

Lăcrămioara Moldovan, cea care a pregătit-o pe Larisa, împreună cu soțul ei, este antrenor principal la Clubul Sportiv Dinamo, iar în ultimii 10 ani s-a ocupat de pregătirea mai multor sportive care au făcut performanță, precum Larisa Iordache și Diana Bulimar. Soțul acesteia, Cristian Moldovan, a practicat gimnastica aerobică, sport cu care a reușit să câștige trei titluri mondiale și unul european în proba de trio.

Conform publicației Rețete și Vedete, din februarie 2007, cei doi soți Moldovan au devenit antrenori de gimnastică la Centrul Naţional Olimpic de pregăire al junioarelor de la Oneşti (Lotul Naţional de Junioare). Ulterior, s-au ocupat de pregătirea sportivelor de la Centrul din Deva, iar între octombrie 2010 şi februarie 2011 au făcut parte din colectivul tehnic al Lotului Naţional Olimpic de Gimnastică de la Izvorani.

Fiica celor doi antrenori a urmat alt drum

Cei doi antrenori, Cristian şi Lăcrămioara Moldovan, au o fată, Teodora. Deși a crescut prin sălile de gimnastică și s-a pregătit împreună cu sportivele antrenate de părinții săi, Teodora Moldovan nu a fost atrasă de acest sport.

„Fetiţa noastră a crescut practic în sala de gimnastică. Fiind amândoi implicaţi în acest domeniu, o luam cu noi la sală cât timp am antrenat la CS Dinamo. Acum, Teodora e la şcoala cu program sportiv CNS Cetate Deva, în clasa I şi a intrat în ritmul normal al unei gimnaste începătoare. Noi sperăm să-i placă în continuare şi să aibă tăria să practice acest sport. Calităţi, da, ar trebui sa aibă – măcar genetic – de la doi foşti sportivi de performanţă”, spunea tatăl fetei, în urmă cu câțiva ani, într-un interviu acordat jurnalistei Simona Ionescu.

Speranțele părinților nu s-au împlinit, iar Teodora, acum în vârstă de 16 ani, a ales o altă cale. După ce a practicat câțiva ani de înot, disciplină în care a obținut ceva performanțe, a descoperit scrima. În prezent evoluează pe planșetă, iar rezultatele pe care le obține demonstrează că și-a descoperit vocația. Citiți continuarea pe Rețete și Vedete.