După amnistia acordată micilor producători agricoli și alte măsuri cu iz electoral, autoritățile au aprobat proiectul de lege privind acordarea tichetelor de vacanță, o măsură bună, dar greu de aplicat de angajatori. Aceștia, atât cei din privat, cât și cei de la stat, pot acorda tichete valorice pentru vacanță doar pentru turism intern, în limita a maximum şase salarii minime brute pe economie, respectiv 5.100 de lei.

Vacanța la privat…

Voucherele de vacanţă vor fi suportate integral de angajatori, iar sumele corespunzătoare acestora vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a 6 salarii minime pe economie pentru fiecare angajat, pe an calendaristic. Pentru salariat, tichetele de vacanţă sunt scutite de plata impozitului pe venit şi a asigurărilor sociale.

Numai că, deși salută decizia autorităților, oamenii de afaceri se tem că nu vor avea de unde să acorde aceste stimulente. Deși economia a crescut de la un trimestru la altul, firmele din multe sectoare nu șiau revenit din criză. „Cele mai multe service-uri auto nu au profit sau valoarea acestuia este foarte mică, așa că nu-și vor permite să dea vouchere de vacanță, chiar dacă ar putea să își recompenseze astfel angajații și să le deducă din impozit”, a declarat pentru EVZ Cristian Muntean, președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI). Acesta se așteaptă ca mai puțin de 10% din membrii asociației să recurgă la asemenea stimulente.

Nici patronii din alte domenii ale economiei nu se vor înghesui să își recompenseze angajații oferindu- le tichete de vacanță. Spre exemplu, firmele mari vor trebui să facă o selecție riguroasă a celor care vor beneficia de aceste tichete. „Dacă ai 1.000 de salariați, nu le poți da la toți vouchere, chiar dacă sunt o formă de a compensa veniturile mici, plafonate de impozitele mari pe muncă”, ne-a precizat secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri (AOAR), Cristian Pârvan.

… și la buget

Salariații din instituțiile publice vor primi vouchere de vacanţă dacă vor fi suficienți bani în bugete, tot în limita a 6 salarii de bază minime. Angajatul care beneficiază de tichete nu va mai obține prima de vacanţă sau bilete de odihnă în cadrul aceluiași an.

Voucherele de vacanță pot fi folosite doar pe teritoriul României, în unitățile de primire turistice sau în agențiile de turism autorizate de Autoritatea Națională pentru Turism (ANT). Instituția va emite tichetele doar în sistem online, după ce va încheia contracte cu toți angajatorii ce acordă aceste beneficii.