Evenimentul Zilei > Actualitate > ANAF demarează operațiunea Cronos. Nimeni nu scapă de controale
ANAF demarează operațiunea Cronos. Nimeni nu scapă de controale

ANAF demarează operațiunea Cronos. Nimeni nu scapă de controale

Inspectorii vor face controale la companii din toate domeniile de activitate. Verificările vor viza mai ales firmele care au mulți angajați cu salariul minim sau care încearcă să scape de plata anumitor impozite și declară profituri foarte mici.

ANAF va face contoale la sânge la nivelul întregii țării la firme din majoritatea domeniilor de activitate din România. „Acţiunea îşi propune să asigure accesul tuturor angajaţilor din România la protecţia conferită de legislaţia socială (sănătate, pensii, şomaj, asigurări în caz de accidente de muncă) şi de legislaţia muncii.

În acest sens, echipe mixte de inspectori de muncă şi inspectori antifraudă fiscală vor începe campania Cronos cu verificarea unui eşantion de firme specializate în domenii precum construcţii şi servicii conexe, HORECA, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, transport, gardă şi protecţie, înfrumuseţare şi întreţinere corporală, alimentaţie publică, comerţ, servicii de curăţenie”, transmite Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Firmele luate în vizor

Inspectorii vor verifica cu precădere firmele care încearcă să scape de plata unor taxe. Mai precis pe cele care au mulți angajați cu salariu minim pe economie, declară cifre mari de afaceri, dar profituri foarte mici sau cele care beneficiază de împrumuturi suspecte.

„Sunt vizate societăţile care plătesc salarii subdeclarate faţă de media pe ramură, au un procent semnificativ de angajaţi cu salariul minim pe economie, au o cifră de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic, beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociaţi fără venituri justificative pentru creditări sau înregistrează neconcordanţe între informaţiile declarate privind tranzacţiile realizate şi cele declarate de partenerii de afaceri.

Controalele vizează atât munca ”la negru”, fără forme legale, cât şi cazuri de muncă în care nivelul real de salarizare este subdeclarat sau declarat parţial, care presupun fie încheierea contractelor de muncă cu normă întreagă cu salariul minim garantat, fie încheierea contractelor de muncă cu timp parţial, în timp ce, în realitate, se realizează normă întreagă, dar cu plata fără fiscalizare a diferenţei de bani până la salariul real, mai mare“, se mai arată în comunicatul ANAF.

Achizițiile, la control

Vor fi verificate și achizițiile făcute de firme. „De asemenea, vor fi analizate livrări nedeclarate sau achiziţii de bunuri şi servicii care afectează TVA şi impozitul pe profit, care pot cauza fraude fiscale, deoarece o bună parte a sumelor obţinute din aceste fraude sunt utilizate pentru finanţarea muncii prestate fără forme legale, subdeclarată sau declarată parţial.

Controalele comune ale IM şi DGAF-ANAF se vor derula pe întreaga perioadă a PNRR şi au în vedere asigurarea accesului angajatului la sistemele de asigurare socială şi alte instrumente de protecţie social, prin plata contribuţiilor aferente şi reducerea decalajului fiscal la contribuţiile sociale obligatorii şi la impozitul pe salarii şi declararea muncii în rândul tuturor categoriilor de contribuabili”, mai anunță ANAF.