Te angajează imediat! Oricine poate aplica pentru un loc de muncă. Veşti importante pentru români

Te angajează imediat! Oricine poate aplica pentru un loc de muncă. Veşti importante pentru români

Angajatorii au publicat peste 118.000 de oferte pentru locuri de muncă în primele trei luni ale acestui an. Exprimat în procente, nevoia de salariați a crescut cu 56% raportat la primul trimestru al anului trecut. De asemenea, oferta de locuri de muncă a crescut cu 26% față de trimestrul precedent, T4 din 2021. În ultima perioadă, angajatorii au scos și locuri de muncă pentru refugiații ucraineni care au fugit de război.

În luna martie, numărul locurilor de muncă trimise spre publicare pe o platformă online de recrutare a ajuns la circa 45.000. Creșterea este de 34%, comparativ cu luna februarie a acestui an. Un mic procent din aceste locuri de muncă, 3,5% sunt destinate cetățenilor ucraineni, refugiați de război.

Conform informațiilor publice, primele cinci sectoare în care se caută locuri de muncă sunt Retail, Prestări Servicii, Call Center/BPO, Producție și Industria alimentară. Ofertele de angajare au crescut odată ce restricțiile au fost ridicate, iar activitatea a revenit la normal, începând cu 9 martie.

Companiile care și-au reluat activitatea după doi ani de pandemie au nevoie de personal. Necesitatea de a angaja oameni noi se resimte mai ales pentru firmele care au funcționat la capacitate redusă ori care au fost nevoite să-și suspende activitatea, după cum relatează eJobs.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Eliminarea restricțiilor a adus cu sine revenirea în forță a unor domenii care, timp de 2 ani, nu au funcționat la capacitate normală, cum e cazul Turismului, iar acest lucru se reflectă în oferta impresionantă de joburi noi din aceste sectoare. În același timp, pregătirea pentru sezonul estival contribuie și ea la o creștere spectaculoasă a numărului de joburi pe multe domenii de activitate, de la Servicii și Transporturi, la Industria alimentară”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Cel mai bun exemplu este Turismul care, în luna martie, a urcat pe locul 3 în clasamentul ofertelor de locuri de muncă. Doar în martie acest sector a avut nevoie de peste 4.700 de angajați noi.

Sursă: Arturoosorno | Dreamstime.com

Cerere pentru joburi remote

După 2 ani de pandemie, e prima oară când oferta de joburi remote se echilibrează cu cererea candidaților. Dacă până acum procentul celor care doreau să lucreze de acasă era dublu față de ofertă, în luna martie cele două se echilibrează.

Astfel, joburile remote au reprezentat 11,9% din oferta totală de locuri de muncă. De partea cealaltă, cererea a fost de 12,3% din numărul total de aplicări.

„Deși s-a lucrat de la distanță și în perioada restricțiilor, abia după ridicarea acestora oferta de joburi remote s-a aliniat cu cererea din partea candidaților. Acest lucru e o premieră îmbucurătoare și ne arată că, deși așteptările erau să vedem tot mai multe echipe la birou, numărul angajatorilor care înțeleg că nevoia de flexibilitate a angajaților nu dispare odată cu ridicarea restricțiilor e tot mai mare. Acestea sunt companiile care, pe termen lung, vor avea numai de câștigat în ochii angajaților și care vor acumula bile albe la brandul de angajator”, spune Bogdan Badea.

sursa foto. EVZ

Domeniile care au atras interesul candidaților

În luna martie au fost înregistrate peste 1.000.000 de cereri pentru joburile din țară și din străinătate. Candidații își doresc flexibilitate, iar acest lucru se observă în creșterea interesului față de locurile de muncă în sistem freelance/project based. Numărul de aplicări pentru aceste oportunități au fost de peste 13.000 în luna martie, în creștere cu 30% față de luna anterioară.

De asemenea, mulți candidați sunt interesați pentru locurile de muncă din străinătate. În primul trimestru din 2022, 1,8% dintre aplicări au fost pentru locuri de muncă în afară, în creștere față de primul trimestru al anului trecut. Domeniile cele mai căutate sunt Retail, Prestări Servicii, IT/Telecom, Call Center/BPO și Financiar/Banking.

Cei mai activi candidați, sunt cei din grupa de vârstă 25-35 de ani, urmată, de 2 ani încoace, de segmentul 18-24 ani. Aceste grupe de vârstă sunt urmate, în topul aplicărilor de categoria 35-45 ani.

Pe ultimele locuri la aplicări se situează extremele, candidații de peste 45 de ani și tinerii care au între 16-18 ani.