Schimbare istorică pe piața muncii. Angajații muncesc mai puțin, dar sunt plătiți la fel

Schimbare istorică pe piața muncii. Angajații muncesc mai puțin, dar sunt plătiți la felsursa: pixabay.com

Un proiect experimental din Marea Britanie, ce urmărește rezultatele obținute într-o săptămână de muncă de 4 zile, ar putea să prindă contur și în alte țări.

De la apariția pandemiei de coronavirus s-a vorbit tot mai mult, la nivel mondial, nu numai despre flexibilitatea programului și lucrul de acasă. Dar s-a pus și problema reducerii numărului de zile, de la 5 la 4. Unii specialiști în resurse umane și angajatori cred că rezultatul ar fi o eficientizare a randamentului angajaților.

Ce presupune reducerea săptămânii de lucru de la 5 la 4 zile

Pandemia Covid-19 a avut deja un impact profund asupra vieții profesionale, iar o schimbare în favoarea muncii flexibile ar putea face ca idei precum săptămâna de lucru de patru zile să devină un lucru obișnuit.

Un nou test făcut în Marea Britanie, al săptămânii de patru zile, lansat în ianuarie 2022 și care implică cel puțin 30 de angajatori, a stârnit un interes mai larg pentru această idee atât în rândul întreprinderilor, cât și al lucrătorilor. „Cred că acesta va fi cu adevărat anul pentru săptămâna de patru zile”, a declarat Joe Ryle, directorul campaniei 4 Day Week Campaign, conform bigissue.com.

Iată tot ce trebuie să știți despre cum ar putea funcționa o săptămână de patru zile și ce impact ar putea avea. S-ar lucra patru zile și ar exista un weekend de trei zile. Foarte important este faptul că acest aranjament nu ar însemna nicio reducere a salariului pentru muncitori.

Săptămâna de cinci zile face parte din viața profesională din Marea Britanie de mai bine de un secol, astfel că o modificarea ar fi considerată ca o schimbare radicală. S-a tot vorbit despre acest proiect în ultimii ani. Laburiștii au inclus planuri pentru o săptămână de lucru de 32 de ore fără pierderi salariale în manifestul lor pentru alegerile generale din 2019.

Pandemia a schimbat regulile în care se muncește

Impactul pandemiei a dus deja la modificări ale tiparelor de muncă, iar vocile care solicită o săptămână de lucru de patru zile au devenit tot mai puternice și mai proeminente.

Angajatorii decid câte ore trebuie să lucreze angajații lor, atât timp cât respectă directiva privind timpul de lucru - o lege care reglementează numărul de ore de lucru al angajaților. În prezent, conform legii, nu se pot lucra mai mult de 48 de ore pe săptămână. Cine are sub 18 ani nu poate lucra mai mult de opt ore pe zi sau 40 de ore pe săptămână. Aceste reglementări sunt esențiale pentru drepturile angajaților din Regatul Unit.

Există însă și excepții. Dacă este nevoie de personal 24 de ore din 24, dacă se lucrează în cadrul forțelor armate, al serviciilor de urgență sau al poliției, al serviciilor de securitate și supraveghere, ca servitor domestic într-o gospodărie privată, se pot depăși 48 de ore, conform sursei citate.

Ce beneficii ar avea adoptarea acestei măsuri istorice

Pentru a combate șomajul, sănătatea și bunăstarea și chiar criza climatică, militanții spun că o săptămână de lucru de patru zile aduce o serie întreagă de beneficii.

Ca urmare a faptului că trebuie să lucreze mai puține zile, angajații au mai mult timp pentru a se recupera înainte de a se întoarce la serviciu și au mai mult timp pentru a petrece cu familiile și prietenii, potrivit campaniei „Săptămâna de 4 zile”.

Medicul de top John Ashton consideră că o săptămână de patru zile - fără pierderea salariului - ar putea reduce absențele pe caz de boală, ar îmbunătăți moralul, ceea ce ar duce la o mai bună calitate a ceea ce fac oamenii atunci când lucrează”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News