Amsterdamul interzice fotografierea prostituatelor din zona turistică cea mai frecventată de turişti (Red Light), pentru a proteja initimitatea acestora. S-a hotărât să reglementeze inclusiv tururile ghidate în zona cu felinare roşii pentru a proteja confidenţialitatea lucrătorilor sexuali, inclusiv interzicerea fotografierii, obligaţia de a întoarce spatele la vitrinele cu fetiţe şi de a arăta respectul faţă de acestea şi faţă de împrejurimi.
"Unii râd, ating ferestrele cu poftă, sau ne cer să facem prin geam poze cu ei. Este normal ca mulţi să fie surprinşi, dar există şi limite'', a declarat Efe Caya, o prostituată de 35 de ani. Ea cere să-i fie păstrat anonimatul pentru a nu fi recunoscută în Spania, unde-şi petrece vacanţele de vară, dar atrage atenţia că ''prostituţia este o tot un loc de muncă, aşa cum este oricare altul'' în care ele, ca angajate, trebuie ''să-şi plătească impozitele şi sunt respectate şi luate în considerare de guvernul olandez''.

Cosiliul municipal din Amsterdam îşi îndeplineşte sarcinile şi, prin urmare, a convenit să schimbe regulile pentru a proteja viaţa privată a prostituatelor: vizitatorii ar trebui să întoarcă spatele de acum înainte ferestrelor unde este expusă ''marfa'', atunci când ascultă explicaţiile ghidului şi să arate respect. Mai ales fotografii profesionişti nu pot lua imagini, însă mulţi turişti fac poze cu nemiluita.

Aceste măsuri, care vor începe să fie aplicate de la 1 aprilie, sunt destinate în special vizitelor în grup, care vor fi limitate la maxim 20 de persoane, astfel că ghizii turistici vor trebui să solicite autorizaţii autorităţilor municipale de a organiza tururi ale oraşului şi să asigure respectarea regulilor.

Potrivit cifrelor oficiale, zona De Wallen – numele în olandeză a districtului unde se află ferestrele unde se  expun prostituatele – are până la 27 de grupuri de zeci de turişti pe oră, în special în cele mai aglomerate momente ale zilei.

Pentru a evita disconfortul cauzat de excursiile cu grupuri mari, operatorii de turism vor avea nevoie de o autorizaţie oficială, se arată în noul regulament care urmăreşte, de asemenea, reducerea mulţimii de oameni din partea veche a oraşului Amsterdam şi care este şi cea mai aglomerată din oraş.

Toate tururile trebuie să se încheie cel mai târziu  la ora 23, iar grupurile de turişti nu se pot opri în locurile care sunt aglomerate în mod obişnuit, cum ar fi podurile sau în faţa intrărilor în magazine în timpul programului de lucru. Ei nu pot nici consuma droguri sau să bea alcool atunci când se află în excursii organizate.

Oraşul va folosi o aplicaţie suplimentară pentru a se asigura că ghizii respectă noile reguli, care include şi condiţii mai stricte pentru excursiile cu bicicleta şi segway (vehicule individuale uşoare de transport).

Ghizii de turism care nu respectă noile reguli se vor confrunta cu amenzi de 190 de euro, dacă sunt independenţi şi 950 de euro dacă lucrează pentru o agenţie de turism. De asemenea, aceştia îşi pot pierde permisul de lucru dacă înregistrează 3 infracţiuni. Potrivit ziarului olandez Parool, municipalitatea din Amsterdam studiază, de asemenea, impunerea unei taxe suplimentare asupra participanţilor la excursii organizate, atâta timp cât este viabilă din punct de vedere fiscal şi legal.

Noile reguli fac parte dintr-un acord pe care companiile de turism l-au semnat voluntar cu municipalitatea pentru a îmbunătăţi relaţia dintre turişti şi locuitorii celebrului district, unul din locurile cele mai frecventate de vizitatori. În districtul Red Light, vizitat anual de mai mult de 200.000 de turişti, există circa 3.000 de magazine şi mai mult de 400 de vitrine dedicate prostituţiei,  notează La Vanguardia