Evenimentul Zilei > International > Amenințare teroristă. Marea Britanie ridică nivelul de alertă la „grav”
Amenințare teroristă. Marea Britanie ridică nivelul de alertă la „grav”

Amenințare teroristă. Marea Britanie ridică nivelul de alertă la „grav”

Începând din noiembrie 2019, nivelul de alertă din Regatul Unit era „substantial”.

Nivelul „grav”, al patrulea pe o scară de la 1 la 5, înseamnă că un atac terorist este considerat drept „foarte probabil”, potrivit MI5, Serviciul de informaţii interne britanic, care a anunţat schimbarea pe site-ul său.

Nivelul de alertă privind ameninţarea teroristă în Regatul Unit a fost ridicat la „grav”, a anunţat marţi ministrul de interne britanic Priti Patel, potrivit Reuters şi AFP.

Măsura este luată în urma actelor de terorism care au avut loc luni, în Viena, capitala Austriei.

„Centrul comun de analiză privind terorismul a schimbat nivelul de alertă privind ameninţarea teroristă de la substanţial la grav”, a scris Patel pe Twitter, potrivit Agerpres.

„Aceasta este o măsură de precauţie şi nu se bazează pe nicio ameninţare specifică. Publicul ar trebui să rămână vigilent şi să raporteze poliţiei orice activitate suspect”, a adăugat Priti Patel.

Începând din noiembrie 2019, nivelul de alertă din Marea Britanie era „substantial”.

Primul nivel, „redus”, înseamnă că un atac terorist este extrem de improbabil. „Moderat” înseamnă că un atac este posibil, dar improbabil, iar „substantial” se traduce printr-un atac probabil.

Nivelul maxim de alertă, „critic”, înseamnă că un atac este extrem de probabil în viitorul apropiat.

Marea Britanie a fost scena mai multor atacuri considerate teroriste.

În noiembrie 2019, un jihadist aflat în libertate condiționată a ucis două persoane în inima capitalei, înainte de a fi împușcat de poliție pe London Bridge.

Pe 2 februarie, trei persoane au fost înjunghiate pe o stradă comercială într-un atac „de natură islamistă”, potrivit poliției. Atacatorul a fost ucis și el de poliție.

Pe 20 iunie, un atac cu cuțitul a lăsat trei oameni morți într-un parc din Reading, la aproximativ șaizeci de kilometri vest de Londra. Suspectul era cunoscut de serviciile de informații.

Priti Patel a indicat apoi că serviciile de securitate au dejucat 25 de planuri de atacuri teroriste  în ultimii trei ani, inclusiv opt promovate de extrema dreaptă.

Patel și-a exprimat îngrijorarea  cu privire la amenințarea crescândă a „actorilor izolați”, scrie și AFP.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: