Am renovat casa îngeraşilor. Acum sunt feriţi de frig

Am renovat casa îngeraşilor. Acum sunt feriţi de frig

Familia Tudose este pregătită acum să înfrunte iarna graţie cititorilor cotidianului "Evenimentul zilei". De câteva zile, Vali (12 ani), Gina (9 ani) şi Ionuţ (8 ani) au altă viaţă.

În Ajunul Crăciunului, echipa proiectului caritabil "O şansă copilului de la ţară" descoperea în comuna Brezoaele trei copii frumoşi şi pe mama lor rămasă de patru de ani fără soţ trăind într-o sărăcie lucie.

Situaţia tragică a familiei Tudose a impresionat atât echipa de liceeni voluntari a proiectului "O şansă copilului de la ţară", cât şi cititori ai "Evenimentului Zilei".

Vă amintiţi cu siguranţă de articolul "Îngeraşii din casa cu aco perişul spart", apărut pe 30 decembrie! Pentru aceşti trei îngeraşi, câţiva oameni din Bucureşti şi Ploieşti au pus mână de la mână şi le-au dus alimente, haine, un pat, frigider, aragaz, o sobă, dar - cel mai important! – le-au reparat casa. Acum vor traversa iarna într- o casă în care nu mai plouă, în care e cald, iar mama are o bucătărie şi nu va mai găti în cămăruţa în care dormeau toţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Aceasta este echipa mea. Suntem aici să îi ajutăm pe aceşti copii. Vrem să le facem o casă mai bună." Vorbele domnului Ion Ghiţă, un pensionar din Bucureşti, au răsunat ca un cântec frumos pe data de 3 ianuarie, când ne-am adunat, din nou, în curtea văduvei Doina Tudose. Copiii ne priveau cu ochii lor mari şi păreau surprinşi că atâţia oameni au venit la ei ca să le repare căsuţa. Om cu credinţă, nea Ghiţă ne-a spus că n-a mai putut să doarmă după ce a citit articolul în ziar, la gândul că aceşti micuţi stau în frig. S-a apucat să studieze cu atenţie casa şi acoperişul care era sub orice critică. Împreună cu echipa lui, meşterul a întocmit o listă de lucruri esenţiale proiectului de reconstituire: două uşi, cinci suluri de carton, folie, şipci, cuie, balamale, OSB, geamuri…

Două zile de muncă

Nea Ghiţă şi meşterii săi (fii şi nepoţi, Pavel, Daniel, Valică şi Petrică) ne-au spus că locuinţa nu e aşa de prăpădită cum pare la prima vedere şi că se va putea renova.

"Vom reuşi. Cu ajutorul lui Dumnezeu, le vom face pe toate", ne-a spus pensionarul bucureştean, despre care am aflat că a crescut 12 copii.

În cele două zile de muncă intensă, echipa domnului Ghiţă a învelit cu carton partea spartă a acoperişului. Primarul comunei Brezoaele, Nicolae Tudorache, a pus la dispoziţie carton, şipci, cuie, dar şi un excavator cu ajutorul căruia s-a săpat groapa wcului. Apoi, toaleta din lemn a fost montată. Noi am cumpărat trei cutii cu vopsea şi am făcut wc-ul să devină o pată de culoare în curtea plină de arbuşti uscaţi. Am adus o uşă şi geamuri pentru uşi şi ferestre, iar băieţii lui nea Ghiţă au făcut ca totul să se închidă bine, astfel ca din cameră să nu mai năvălească afară căldura.

O maşină de încălzit Godin, adusă tot de meşteri, a fost montată în cea de-a doua cămăruţă, unde până atunci apa curgea pe pereţi. Au găsit, soluţia pentru ca vântul şi zăpada să nu mai bată direct în casă. Au învelit întreaga prispă cu folie şi lemn, astfel că acum casa pare de nerecunoscut.

Cea mai plăcută surpiza a fost însă instalaţia electrică şi tot ce înseamnă aceasta: becuri, prize si panou de curent. Ultima, dar nu cea din urmă - poteca noastră din pietriş a câştigat bătălia cu noroiul, iar acum îngeraşii vor fi feriţi şi de acesta.

Dar veştile bune nu se opresc aici. O familie de pensionari din Bucureşti a decis să ofere copiilor un fel de rentă lunară, de 200 de lei. Prima sumă a şi sosit, iar Doina e de-a dreptul uluită. Nu mai contenea să ne spună la plecare: "Mulţumesc că le-aţi făcut copilaşilor mei casă şi wc".

Echipa proiectului caritabil "O şansă copilului de la ţară" mulţumeşte domnului Ion Ghiţă şi băieţilor săi pentru implicarea exemplară, domnului primar, familiei de pensionari şi doamnei doctor, dar şi tuturor celor care au contribuit la acţiunea noastră şi celor care continuă şi acum să ne contacteze cu veşti.

Pentru cine vrea să ajute cu bani! Cont RO 70 BRDE 445 SV 90385294450 (în lei) deschis la BRD, agenţia Beller, de Asociaţia Română a Profesioniştilor Mass Media, pe numele Silviu Ionescu CUI 28373727.