Alimentele care te ajuta să îți îmbunătățești memoria. Scad riscul de apariție a bolii Alzheimer
- Andra Puiu
- 1 iulie 2023, 06:58
O echipă de la universitatea Columbia au realizat o listă cu alimentele care pot să îmbunătățească memoria. De asemenea, cei care consumă aceste produse se confruntă cu o probabilitate mai mică de a dezvolta declin cognitiv legat de vârstă.
O alimentație de tip occidental este caracterizată printr-un consum mare de carne roșie, produse din carne, produse lactate bogate în grăsimi, cartofi, cartofi prăjiţi şi produse din cereale rafinate. O echipă de la universitatea Columbia, din New York, a realizat un studiu prin care au arătat că persoanele cu vârsta de peste 60 de ani care au consumat produse bogate în flavonoide și-au îmbunătățit performanțele la testele mentale.
Acest studiu este primul care a reușit să stabilească o astfel de legătură și a creat premisele necesare pentru un nou program de screening pentru sănătatea creierului. Cercetarea a arătat și că suplimentele de flavonoide ar putea fi prescrise persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani pentru ca riscul de apariție al bolii Alzheimer să fie redus.
„Îmbunătățirea în rândul participanților la studiu a dietei cu conținut scăzut de flavonoide a fost substanțială și ridică posibilitatea utilizării dietelor sau suplimentelor bogate în flavanoli pentru a îmbunătăți funcția cognitivă la adulții mai în vârstă”, a declarat Adam Brickman, profesor de neuropsihologie la Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons și co-lider al studiului.
Numărul cazurilor de demență la nivel mondial se va tripla
Estimările cercetătorilor arată că numărul cazurilor de demență la nivel mondial se va triplă până în anul 2050, când vor fi peste 150 de milioane de persoane diagnosticate această boală. Descoperirea făcută de cercetătorii Universității Columbia se adaugă pe lista cu celelalte studii care au arătat că un creier care îmbătrânește, dar și cel al bebelușilor au nevoie de nutrienți specifici.
„Identificarea nutrienților esențiali pentru dezvoltarea adecvată a sistemului nervos al unui bebeluș a fost o realizare de vârf a științei nutriției din secolul XX”, a spus autorul principal al studiului, dr. Scott Small, profesor de neurologie la Colegiul de medicină și chirurgie al universității Columbia. Cercetătorul a mai adăugat că toate studiile din ultimii ani au arătat cât de necesari sunt diferiți nutrienți pentru creierul uman.
„În acest secol, pe măsură ce trăim mai mult timp, cercetările încep să dezvăluie faptul că sunt necesari diferiți nutrienți pentru a ne fortifica mințile îmbătrânite. Studiul nostru, care se bazează pe biomarkeri ai consumului de flavonoide, poate fi folosit ca model de alți cercetători pentru a identifica nutrienți suplimentari, necesari”, se mai precizează în comunicatul emis de Universitatea Columbia.
În ce alimente pot fi găsite flavonoidele
Sursele de flavonoide din alimentația de zi cu zi se găsesc în cacao, ceai, struguri și fructe de pădure. Noul studiu s-a bazat pe mai mult de 15 ani de cercetări realizate de aceeași echipă. Oamenii de știință au reușit să arate că flavanoidele îmbunătățesc funcția girusului dentat, o parte a hipocampusului creierului care este vitală pentru învățare și formarea de noi amintiri. Alte experimente care au fost făcute pe șoareci au arătat că o substanță bioactivă din flavonoide, numită epicatehină, stimulează memoria prin creșterea neuronilor și a vaselor de sânge.
La studiul cercetătorilor din New York au participat 3.500 de adulți sănătoți care au fost repartizați aleatoriu să primească un supliment zilnic sau un placebo timp de trei ani. Acea pastilă conținea 500 mg de flavanoide, inclusiv 80 mg de epicatechină. Participanții care avut o dietă mai săracă și care aveau niveluri scăzute de flavonoide au văzut că scorurile de la testele de memorie au crescut cu 10,5% doar după un an în comparație cu cei care au primit placebo, se mai precizează în comunicatul universității.